SUA: Justiţia suspendă autorizaţia de imprimare de arme în 3D

Un judecător federal din Seattle a suspendat temporar marţi publicarea online de planuri digitale care permit fabricarea de arme cu ajutorul unei imprimante 3D, o perspectivă care a mişcat o parte din clasa politică americană, relatează AFP.

Sesizat de urgenţă luni, un tribunal federal din Seattle a făcut dreptate solicitării unor procurori din opt state americane şi din capitala federală Washington, care îşi doreau să fie împiedicat accesul la aceste planuri.

Magistratul Robert Lasnik a precizat că va examina dosarul pe fond la o nouă audiere programată pentru 10 august.

Gruparea pentru susţinerea accesului la arme, Defense Distributed, urma să publice online planurile digitale începând cu 1 august.

Firma ajunsese la o înţelegere cu administraţia Trump în iunie pentru a publica legal planurile. Însă opt state şi capitala Washington au dat în judecată guvernul luni pentru a bloca înţelegerea, argumentând că armele ar putea fi un risc pentru siguranţa oamenilor.

Judecătorul federal, Robert Lasnik, a emis un ordin de interzicere temporar oprind astfel lansarea cu câteva ore înainte să înceapă oficial, declarând că planurile digitale ar putea ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

„Există imprimante 3D la colegii şi în spaţiile publice şi există potenţialul ca lumea să se rănească ireparabil”, a declarat Lasnik.

Procesul a fost intentat în Seattle de procurorul general al statului Washington, Bob Ferguson şi mai implică statele New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania, Oregon, Maryland şi District of Columbia (Washington).

La sfârşitul lunii iunie, după o lungă bătălie judiciară, guvernul federal a autorizat Defense Distributed să publice online scheme digitale care să permită oricui fabricarea de acasă a unei arme cu ajutorul unei imprimante 3D.

Obiectul este de plastic, dar funcţionează ca o armă reală. Este posibil să nu poată fi depistată de detectoarele de metale.

„Epoca armelor care pot fi descărcate începe cu adevărat”, se arată pe site-ul grupului, fondat de Cody Wilson, un adept al libertarianismului, în vârstă de 30 de ani.

Oficial, publicarea online a unor programe de instrucţie urma să aibă loc la 1 august. Însă Wilson a declarat marţi pentru revista Wired că a publicat deja schemele la 27 iulie. Şi, conform revistei, ele „au fost deja descărcate de mii de ori”.

„Este pur şi simplu o nebunie să le oferi criminalilor instrumentele pentru a imprima în 3D, printr-o simplă apăsare de buton, arme care nu pot fi depistate”, a afirmat Barbara Underwood, procuroarea statului New York, care s-a alăturat procedurii în faţa justiţiei.

Cody Wilson nu pare să renunţe însă. „Intenţionez să merg în justiţie”, a spus el pentru Wired. „Americanii au dreptul incontestabil de a împărtăşi această informaţie”, a adăugat el.

Preşedintele Donald Trump a afirmat pe Twitter înainte de anunţarea deciziei că vânzarea armelor de foc 3D către public „nu are sens”.

„Voi analiza această chestiune a armelor de plastic în 3D vândute marelui public. Am vorbit deja cu NRA, nu pare să aibă prea mare sens”, a precizat el marţi pe Twitter.

NRA, principala organizaţie de lobby în favoarea armelor de foc, nu s-a exprimat încă pe acest subiect, însă este de aşteptat să nu vadă cu ochi buni această concurenţă.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat marţi că „în prezent este ilegal să deţii sau să fabrici o armă de foc de plastic, indiferent de care ar fi, inclusiv cele fabricate de o imprimantă 3D”.

Statele Unite, unde circa 30.000 de persoane mor în fiecare an din cauza armelor de foc, sunt deja profund divizate în privinţa chestiunii reglementării armelor personale, în special din cauza a numeroase incidente armate în masă, comise deseori cu arme achiziţionate legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *