SUA l-au extrădat în Mexic pe un fost ministru al Apărării acuzat de trafic de droguri. Ce au primit în schimb

Mexicul s-a angajat să-l aresteze pe unul din liderii de vârf ai unui cartel de droguri în urma unei înţelegeri cu procurorul general al SUA William Barr de a renunţa la acuzaţiile de trafic de droguri împotriva unui fost ministru mexican al apărării, a declarat o sursă mexicană pentru Reuters.

SUA au renunţat săptămâna asta la cazul împotriva generalului în rezervă Salvador Cienfuegos invocând considerente „sensibile şi importante” de politică externă care au primat asupra interesului de urmărire în justiţie. În schimbul acestui lucru, Mexicul a transmis în privat lui Barr că va colabora cu SUA pentru arestarea unui lider de vârf al unui cartel implicat cu traficul unor cantităţi mari ale opioidului sintetic Fentanil, a declarat sursa mexicană. Reuters nu a putut stabili despre care lider de cartel mexican este vorba, iar sursa a refuzat să dea mai multe detalii pentru a nu periclita ancheta. „Mexicul s-a angajat să colaboreze cu SUA pentru capturarea unei ţinte principale”, a spus această sursă anonimă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului mexican de Externe a spus doar că lucrul asupra căruia am convenit a fost „menţinerea unui front comun privind crima organizată şi cooperarea în limitele respectării suveranităţii fiecărei ţări”.

Acesta a spus că nu are informaţii privind un acord legat de capturarea unei ţinte. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Justiţie a transmis că nu e vorba de nicio înţelegere şi trimis la comunicate oficiale anterioare cum că s-a renunţat la caz ca semn de încredere în justiţia mexicană, ca şi din considerente diplomatice. SUA l-au pus miercuri pe Cienfuegos într-un avion cu destinaţia Mexic, după ce un judecător federal a renunţat la acuzaţiile împotriva lui la cererea lui Barr.

Potrivit înţelegerii, generalul va fi anchetat în Mexic. Decizia eliberării celui mai înalt oficial de apărare din Mexic acuzat în SUA de complicitate cu cartelurile a stârnit furie în rândul unor foşti agenţi de la Administraţia de Combatere a Drogurilor (DEA) care sunt de părere că SUA aveau un caz puternic împotriva acestuia. Cienfuegos a fost arestat în octombrie pe aeroportul Internaţional din Los Angeles după o investigaţie întinsă pe mai mulţi ani în care militarul a fost urmărit cu dispozitive de ascultare. Supranumit “El Padrino” (Naşul) de către traficanţi a fost în cele din urmă identificat ca fiind Cienfuegos, cu ajutorul său fiind transportate tone de narcotice. Guvernul mexican, care a denunţat faptul că nu a fost atenţionat privind ancheta deschisă împotriva lui Cienfuegos, a salutat întoarcerea acestuia în Mexic ca reuşită diplomatică şi o victorie pentru suveranitatea statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *