SUA: O tânără democrată din Hawaii, fost militar de carieră, se lansează în cursa prezidenţială din 2020

O tânără democrată din statul american Hawaii, Tulsi Gabbard (37 de ani), care a fost militar de carieră şi care a fost criticată pentru că s-a întâlnit cu preşedintele sirian Bashar Al-Assad în plin război civil, s-a lansat în cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA prevăzute să aibă loc în 2020, relatează sâmbătă AFP.

Intrată de foarte tânără în politica locală din Hawaii, insulă unde îi place să facă surf, Tulsi Gabbard a fost prima femeie originară din Samoa şi primul parlamentar de religie hindusă care ajunge în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, unde îşi are mandatul din 2013. Dacă va fi aleasă în funcţia de la Casa Albă, dna Gabbard va fi cel mai tânăr preşedinte al SUA.

”Am decis să mă lansez (în cursa prezidenţială) şi voi face anunţul formal săptămâna viitoare”, a declarat ea la CNN vineri seara.

”Sunt multe motive care m-au determinat să iau această decizie”, a afirmat Tulsi Gabbard, enumerând sistemul de sănătate, reforma din sistemul judiciar şi lupta împotriva schimbărilor climatice, cu o chestiune ”principală, cea privind războiul şi pacea”.

În ianuarie 2017, dna Gabbard a mers la Damasc şi Alep, în Siria, cu o misiune de monitorizare, potrivit explicaţiilor sale, în scopul de a ajuta la găsirea unei soluţii la conflictul sângeros.

Ea s-a întâlnit cu Bashar Al-Assad în cursul vizitei, foarte criticată în SUA. ”Nu am avut din start nici o intenţie să mă întâlnesc cu Assad, dar când mi s-a propus, am considerat că este important s-o fac”, a declarat ea în acea vreme.

Aleasă la vârsta de 21 de ani în adunarea legislativă din Hawai, în 2002 s-a înrolat în Garda Naţională din Hawaii şi a renunţat la funcţia parlamentară pentru a merge voluntar în cursul unei desfăşurări de forţe de un an în Irak, în 2005. În 2009, a mers din nou ca voluntar în Orientul Mijlociu. Tulsi Gabbard este în continuare rezervistă a Gărzii Naţionale.

Candidaţii se anunţă a fi foarte numeroşi de partea democrată pentru a încerca să-l înlăture pe republicanul Donald Trump de la Casa Albă în 2020, dar puţini dintre ei şi-au confirmat în mod oficial intenţiile.

Progresista Elizabeth Warren a fost prima personalitate cu greutate care a făcut un pas în acest sens pe 31 decembrie, anunţând că lansează un comitet de sprijin care să-i permită să strângă fonduri şi să evalueze şansele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *