SUA: Ofiţer al Pazei de Coastă, arestat pentru că pregătea atacuri asupra unor personalităţi

Un ofiţer al Pazei de Coastă americane, admirator al asasinului în masă norvegian Anders Breivik, a fost arestat în SUA. El plănuia să atace mai multe personalităţi politice democrate şi personalităţi mediatice, potrivit unor documente judiciare date publicităţii miercuri, informează AFP.

Christopher Paul Hasson, 49 de ani, susţinător al supremaţiei rasei albe, a fost arestat săptămâna trecută la domiciliul său din Silver Spring (Maryland), lângă Washington, unde un impozant arsenal a fost confiscat, potrivit aceleiaşi surse.

„Cel arestat intenţiona să ucidă civili nevinovaţi la o scară rar văzută în această ţară”, dezvăluie procurorul Robert Hur într-o cerere în care solicită detenţia acestui „terorist american” până la proces.

Biroul procurorului a informat că 15 arme şi peste o mie de muniţii au fost găsite în apartamentul lui Hasson, alături de droguri ilegale, printre care steroizi şi hormoni de creştere.

Ofiţerul pazei de coastă se descria el însuşi, în documente confiscate de autorităţi, drept un „naţionalist alb” cu vechime, un „om de acţiune” şi un susţinător al „violenţei ţintite menită să stabilească o patrie a albilor”.

El consulta cu regularitate pasaje din „manifestul Breivik” cu privire la acumularea de arme de foc şi stabilirea unei liste de ţinte, a mai arătat Biroul procurorului.

Printre ţintele sale potenţiale figurau oficialii democraţi Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, precum şi alţi parlamentari democraţi, printre care extrem de mediatizata Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără membră a Congresului american.

De asemenea, jurnaliştii de la CNN, Don Lemon şi Chris Cuomo, şi cei de la MSNBC, Chris Hayes şi Joe Scarborough, se aflau pe această listă.

Potrivit Parchetului, Christopher Paul Hasson a făcut pe internet căutări de tipul „senatorii cei mai progresişti”, „unde locuiesc cei mai mulţi senatori din Washington?” sau „judecătorii Curţii Supreme se află sub protecţie?”.

El consulta cu regularitate site-uri „proruse, neofasciste şi neonaziste” şi a scris într-o schiţă de e-mail că „ideologia progresistă/mondialistă distruge popoarele tradiţionale, în special rasa albă” şi că „nu există mijloc de a i se opune fără violenţă”.

Angajat din 2016 la sediul Pazei de Coastă americane, la Washington, locotenentul Hasson a fost între 1988 şi 1993 puşcaş marin şi membru, timp de doi ani, al Gărzii Naţionale.

Menţinut în prezent în arest, el va compărea joi în faţa unui tribunal din Greenbelt (Maryland).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.