SUA: Preşedintele Fed îndeamnă Congresul să ridice plafonul datoriilor

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Jerome Powell, a lansat miercuri un serios avertisment Congresului unde republicanii refuză să crească plafonul datoriilor cu riscul de a arunca Statele Unite într-o gravă criză financiară, cu ramificaţii globale, notează AFP.

Jerome Powell s-a alăturat unei cohorte de foşti şi actuali responsabili care avertizează cu privire la consecinţele economice dezastruoase în cazul în care cea mai mare putere economică din lume intră în incapacitate de plată.

Este „foarte important” să se ridice plafonul datoriilor „cât mai curând posibil, astfel încât Statele Unite să îşi poată plăti facturile”, a declarat şeful Fed în contextul în care Trezoreria SUA consideră că plafonul va fi atins până la sfârşitul lunii octombrie.

Plafonul datoriei este nivelul datoriei de la care ţara nu mai poate emite noi împrumuturi pentru a se finanţa, ceea ce o împiedică să îşi onoreze plăţile.

„Aceasta este de o importanţă crucială”, a insistat Jerome Powell. „A nu face acest lucru ar putea antrena grave reacţii, daune grave economiei, pieţelor financiare şi pur şi simplu nu este ceva ce putem, ce ar trebui să luăm în considerare”, a avertizat el.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au votat marţi seară un text care include suspendarea limitei datoriilor până în decembrie 2022.

Dar acest text este sortit eşecului în Senat din cauza opoziţiei republicane.

O incapacitate de plată ar declanşa un cataclism financiar la nivel mondial. Iar simpla imagine a parlamentarilor în blocaj ar putea afecta pieţele şi majora costul împrumuturilor pentru Statele Unite.

Dacă toţi congresmenii sunt de acord în legătură cu acest scenariu sumbru, cele două partide sunt diametral opuse în ce priveşte modul de a îl evita

Democraţii îi îndeamnă pe republicani să aprobe suspendarea limitei datoriilor, aşa cum au făcut împreună în numeroase ocazii în trecut.

Republicanii susţin că nu se pune problema sprijinirii unei astfel de măsuri menite, potrivit lor, să finanţeze uriaşele proiecte de investiţii dorite de Joe Biden.

Rezerva Federală anticipează o potenţială majorare a dobânzii în 2022

Rezerva Federală a SUA (Fed) a semnalat miercuri că ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în cursul anului viitor, mai repede decât a previzionat în urmă cu trei luni, şi un indiciu că este îngrijorată că inflaţia ridicată ar putea persista, transmite AP.

Într-un comunicat, Fed a anunţat de asemenea că va începe probabil să încetinească „curând” ritmul achiziţiilor lunare de bonduri dacă situaţia economică continuă să se îmbunătăţească. Pentru susţinerea economiei, Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în iulie, pe fondul problemelor din lanţul de aprovizionare şi al majorării cererii, în urma redresării economiei, sever afectată de pandemia de COVID-19. În iulie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,3%, după o expansiune de 0,5% în iunie. Comparativ cu iulie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,6%, cel mai semnificativ avans după 1991.

În proiecţiile sale trimestriale actualizate, Fed se aşteaptă acum să majoreze dobânda de politică monetară o dată în 2022, de trei ori în 2023 (o dată mai mult decât estima în iunie), şi de trei ori în 2024.

„Dacă progresele continuă în linii mari aşa cum ne aşteptăm, FOMC (Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise) apreciază că o moderare a ritmului achiziţiilor lunare de bonduri ar putea fi în curând justificată”, se arată în comunicatul Fed.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Fed să anunţe oficial la următoarea sa reuniune din noiembrie că va începe reducerea achiziţiilor titluri de trezorerie în decembrie cu zece miliarde de dolari pe lună şi achiziţiile de obligaţiuni ipotecare cu cinci miliarde de dolari.

În cele mai recente prognoze, Fed se aşteaptă ca economia SUA să înregistreze o creştere de 5,9% anul acesta (faţă de un avans de 7% previzionat în iunie), în timp ce inflaţia ar urma să ajungă la 4,2% până la finalul acestui an. Ţinta de inflaţia pentru 2022 a fost majorată de la 2,1% la 2,2%.

Şi preşedintele Fed, Jerome Powell, anunţa luna trecută că Rezerva Federală a SUA va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătăţească, ceea ce indică posibila renunţare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.

Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA. Oficialii Fed s-au angajat să folosească „toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a sprijini economia” şi au promis că nu vor lua în considerare majorarea dobânzii până când nu se va restabili complet piaţa forţei de muncă.

Analiştii se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să nu înceapă până când Fed nu va reduce achiziţiile de obligaţiuni.

Dar Powell a declarat că rata anuală a inflaţiei a crescut suficient pentru a îndeplini testul său „de progrese substanţiale” spre ţinta Fed de 2%, care este necesară pentru a începe reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. De asemenea, „există progrese clare” spre obiectivul Fed privind nivelul angajărilor în SUA, a explicat Powel.

Acesta a dat asigurări că Fed urmăreşte cu atenţie impactul economic al variantei Delta, care a provocat creşterea numărul de cazuri de COVID-19 în SUA.

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat în 2022.

Jerome Powell a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.