SUA. Prioritatea procurorului general desemnat: „pericolul terorismului intern”

Procurorul general desemnat Merrick Garland a declarat in fata Comisiei pentru Sistemul Juridic a Senatului ca, daca va fi confirmat, prioritatea sa numarul unu va fi investigatia cu privire la incidentele de la 6 ianuarie de la Congres si, in general, pericolul terorismului intern, in Statele Unite.El a facut comparatii intre misiunea actuala a Ministerului de Justitie si situatii trecute, intre care contracararea miscarii rasiste Ku Klux Klan si cazul lui Timothy McVeigh, care a provocat in 1995 explozia de la o cladire federala din Oklahoma City.

„Traversam cea mai periculoasa perioada de la atacul din Oklahoma City incoace”, a spus candidatul la conducerea ministerului, angajindu-se sa ancheteze nu doar pe cei care au participat la atacul de la 6 ianuarie, ci si pe cei care i-au sprijinit.

Merrick Garland a spus ca, pornind de la aceste incidente, doreste sa analizeze ce se intimpla in intreaga tara, care sint originile si care sint pericolele de extindere.

Se anticipeaza ca Merrick Garland va fi confirmat in functie cu sprijin bipartizan.

La audiere, republicani si democrati au vrut sa afle cum se va raporta noul ministru la cazuri specifice. Republicani au fost interesati de continuarea anchetei lui John Durham, care vizeaza targhetarea de catre FBI a campaniei lui Trump, la alegerile precedente. Merrick Garland a spus ca nu vede nici o ratiune sa puna capat anchetei lui Durham, fara insa sa precizeze ce resurse ii va pune la dispozitie si pina cind.

Intrebat daca va da curs sentintelor cu pedeapsa capitala care sint scadente, Merrick Garland a spus ca a sprijinit pedeapsa cu moartea in cazul McVeigh, fara sa aiba regrete, dar ca si-a schimbat pozitia pentru ca pedeapsa cu moartea ii afecteaza intr-o maniera disproportionata pe condamnatii afro-americani. Administratia Trump a reluat executiile pentru prima data din 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *