SUA ridică semne de întrebare asupra unui satelit rusesc cu evoluţie „anormală”

SUA ridică semne de întrebare asupra unui satelit rusesc cu evoluţie „anormală” în contextulul cursei înarmărilor spațiale şi, legat de acesta, cu privire la intențiile Moscovei de a dezvolta arme spațiale, scrie The Telegraph. „Comportamentul lui pe orbită nu a semănat cu nimic din ce am văzut până acum”, a spus Yleem Poblete, adjunctul secretarului biroului de control al armelor de la departamentrul de stat, la o conferinţă a ONU pentru dezarmare de la Geneva.

„În octombrie 2017, Ministerul rus al Apărării a plasat pe orbită un obiect prezentat ca fiind «dispozitiv spaţial de verificare». Dar comportamentul acestui obiect orbital nu se aseamănă cu nimic observat până acum la nivelul capabilităţilor situaţionale sau satelitare. Suntem preocupaţi din cauza unui comportament foarte anormal (…). Nu ştim sigur ce este şi nu există niciun mod să îl verificăm. Intenţiile Rusiei în privinţa acestui satelit sunt neclare şi constituie în mod evident o evoluţie foarte îngrijorătoare, mai ales ţinând cont de afirmaţiile Comandamentului spaţial rus care a evidenţiat că «asimilarea noilor prototipuri de unităţi militare spaţiale reprezintă principala sarcină a Forţelor spaţiale”, a afirmat Yleem Poblete, secretar de Stat asistent al SUA, în cursul unui seminar desfăşurat în Elveţia.

Oficialul american a transmis că Statele Unite au „preocupări grave” că Rusia ar putea dezvolta arme antisatelit.

Alexander Deinko, un diplomat rus, a declarat că afirmaţiile oficialului american sunt „aceleaşi acuzaţii nefondate şi calomnioase bazate pe suspiciuni, presupuneri şi aşa mai departe”, informează agenţia de presă Reuters şi postul BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *