SUA se consultă cu Marea Britanie, România şi Israel pentru un răspuns colectiv după atacul aspura petrolierului Mercer Street

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luni că se consultă cu Marea Britanie, România şi Israel pentru a oferi un răspuns colectiv în cazul atacului dus de Iran în Marea Arabiei împotriva petrolierului Mercer Street.

Petrolierul Mercer Street, care aparţine unei companii a miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost atacat joia trecută în largul Iranului. Doi bărbaţi au fost ucişi în acest atac imputat Iranului, şi anume un român şi un britanic.

Luni, ambasadorii Iranului la Bucureşti şi la Londra au fost convocaţi pentru a da explicaţii.

Ministrul britanic de Externe a denunţat un atac „deliberat, ţintit şi ilegal” care constituie „o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran”.

„Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”, a reacţionat diplomaţia română.

De la Washington, Antony Blinken a declarat că a iniţiat consultări pentru găsirea unui răspuns colectiv împotriva Iranului.

Teheranul a respins acuzaţiile aduse împotriva sa şi a lansat un avertisment. „Republica Islamică Iran nu ezită să-şi protejeze interesele naţionale şi de securitate şi va răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, citat de Reuters.

În prima sa reacţie în legătură cu atacul din Marea Arabiei, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Iranului „trebuie să suporte consecinţele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.