SUA și UE îngroapă securea războiului comercial. Obiectivul: zero taxe, zero bariere şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele american Donald Trump au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale în comerţul transatlantic, relatează Bloomberg.
Liderul de la Casa Albă a declarat miercuri că, împreună cu preşedintele Executivului UE, a convenit să înceapă discuţiile privind reducerea tarifelor şi a altor bariere în comerţul între SUA şi UE.
„Am avut o zi foarte importantă. Începem să negociem chiar acum, dar deja ştim unde o să ajungem”, a declarat Trump în cadrul unei conferinţe de presă cu Juncker, desfăşurată la Casa Albă.
„Am fost de acord că dacă facem suficient progres în privinţa acestei probleme, acest lucru poate fi făcut într-o zi”, a declarat Juncker pentru reporteri, în urma vizitei sale în SUA.
SUA şi UE au convenit să colaboreze pentru a avea zero taxe, zero bariere şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto, conform declaraţiei comune date publicităţii după discuţiile dintre preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker.
„Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, se arată în documenul emis după întâlnirea Trump – Juncker.
Conform declaraţiei comune, SUA şi UE au convenit ca Uniunea Europeană să importe mai mult gaz natural lichefiat din SUA.
De asemenea, cele două părţi, au convenit că iniţieze un dialog mai strâns cu privre la standarde, pentru a facilita relaţiile comeriale, a reduce obstacolele birocratice şi a diminua costurile.
Un alt punct asupra căruia au convenit Donald Trump şi Jean Claude Juncker este asigurarea unei mai bune protecţii a companiilor americane şi europene în faţa practicilor comerciale neloiale la nivel global.
SUA şi UE vor acţiona, alături de alţi parteneri pentru a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului şi pentru a soluţiona problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile din industrie, perturbările create de intreprinderile de stat, precum şi supraproducţia.
Pentru punerea în practică a agendei decise în urma întâlnirii Trump – Juncker, a fost instituit un Grup de Lucru Executiv format din consilieri din ambele părţi. De asemenea, acest grup va identifica măsuri pe termen scurt pentru facilitarea schimburilor comerciale şi pentru a evalua măsurile existente cu privire la tarife.