SUA trimit trupe speciale în Columbia, în cadrul unei operațiuni care vizează „regimul corupt” al lui Nicolas Maduro

SUA au trimis în Columbia o unitate a forțelor speciale de luptă împotriva traficului de droguri, operațiune ce vizează guvernul lui Nicolas Maduro în Venezuela, acuzat că ar avea o înțelegere cu traficanții de droguri, au anunțat miercuri surse oficiale.

Contingentul de Asistență pentru Forțele de Securitate (SFAB), „format pentru a consilia și asista operațiuni în alte țări”, își va demara misiunea, „care va dura mai multe luni, de la începutul lui iunie”, au anunțat Ambasada SUA și Ministerul Apărării columbian într-o declarație comună.

Numărul de soldați desfășurați în cadrul acestei operațiuni, o premieră în America Latină, nu a fost dezvăluit.

Această misiune de sprijinire a operațiunilor antidrog din Caraibe a fost anunțată în aprilie de președintele american Donald Trump.

Misiunea, potrivit Washingtonului, vizează „regimul corupt” al lui Nicolas Maduro în Venezuela și este susținută de Columbia și alte 25 de națiuni americane și europene.

Donald Trump acuză regimul chavist de presupusă înțelegere cu traficanții de droguri columbieni, pentru a trimite sute de tone de cocaină și alte droguri în SUA, pe cale aeriană și maritimă.

Nicolas Maduro, care se menține la putere cu susținerea forțelor sale armate, a Chinei și Rusiei, consideră că este vorba de o acțiune împotriva țării sale lovită de o criză umanitară accentuată de pandemia de coronavirus.

El acuză de asemenea Columbia și SUA că promovează o intervenție militară pentru a schimba regimul la putere în Venezuela, opțiune evocată în trecut de Washington.

Columbia este principalul producător mondial de cocaină, iar SUA sunt cel mai mare consumator al acestui drog puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *