SUA: Un suspect a fost reţinut în ancheta privind coletele capcană
Autorităţile federale americane au reţinut un suspect în ancheta privind seria de dispozitive explozive trimise la adresele unor politicieni din Statele Unite, informează presa de la Washington. Suspectul, un bărbat care are vârsta de peste 50 de ani, a fost reţinut în zona Plantation, în statul Florida, afirmă surse din cadrul Departamentului american al Justiţiei citate de ABC News.
Conform documentelor publice, suspectul, pe nume Cesar Sayoc, născut în districtul Brooklyn din New York, înregistrat ca alegător republican, a mai fost arestat de multe ori pentru violenţă în familie, furt şi alte infracţiuni. În unul din cazuri, instanţa a consemnat că el a ameninţat cu folosirea unei bombe.
Cesar Sayoc, de 56 de ani, fost stripper şi luptător (wrestler) profesionist, acuzat în trecut că a ameninţat că va arunca în aer o companie de electricitate pentru că i-a tăiat curentul, a fost reţinut de agenţi FBI lângă un magazin de piese auto din Plantation, Florida, aproape de Miami, în timp ce elicopterele supravegehau de sus capturarea sa.
Cesar SayocJr. s-a născut la New York, este înregistrat ca alegător republican şi locuieşte în Aventura (Florida).
El are un cazier şi antecedente judiciare vechi în Florida, fiind condamnat pentru furt, infracţiuni rutiere, iar în 2002 a ameninţat să arunce o bombă, în timpul unei discuţii cu un reprezentant al serviciilor publice din Florida.
El era culturist, la acea vreme, şi nu manifesta vreo înclinaţie politică, în afară de acoperirea unui vehicul pe care-l deţinea cu simboluri amerindiene, a mai declarat avocatul.
Potrivit unor documente judiciare, Sayoc a fost condamnat în ani ’90, în comitatul Broward, unde a fost găsit vinovat de furt calificat şi furt de bunuri personale.
În 2004, el a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de rambursare frauduloasă şi falsificare de probe materiale.
Autorităţile au confiscat şi o dubă albă care-i aparţinea lui Sayoc, cu geamurile pline de abţibilduri pro-Trump şi cu mesaje împotriva liderilor Partidului Democrat din SUA şi a postului de ştiri CNN.
Amprentele şi mostrele ADN au dus la identificarea suspectului, dar directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat că arestarea nu duce neapărat şi la eliminarea ameninţării.
„Se poate să mai existe şi alte pachete care sunt pe drum acum,” a spus Wray.
O sursă din cadrul FBI a declarat pentru Reuters că autorităţile investighează dacă sunt mai multe persoane implicate în aceste atacuri şi nu exclud alte arestări.
Arestarea lui Sayoc a urmat o vânătoare de patru zile, stârnită în urma descoperirii unor bombe ascunse în pachete adresate unor lideri democraţi, ca fostul preşedinte american Barrack Obama sau Hillary Clinton, pe care Trump a învins-o în cursa prezidenţială din 2016.
Plângerea îl acuză pe Sayoc de faptul că a trimis 13 bombe către 11 indivizi, începând cu miliardarul pro-democrat George Soros.
Un al 14-lea colet a fost identificat vineri, la un oficiu poştal de lângă San Francisco şi era adresat unui alt susţinător şi contribuitor al Partidului Democrat, Tom Seyer.
Bărbatul riscă până la 58 de ani de închisoare.
În total, 15 colete care conţineau bombe artizanale au fost trimise în ultimele zile în Statele Unite. Printre persoanele vizate s-au numărat miliardarul George Soros, foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton şi fostul secretar de Stat Hillary Clinton.
Autorităţile americane au confirmat vineri seară că un bărbat în vârstă de 56 de ani, Cesar S., care are antecedente penale, a fost inculpat în cazul trimiterii bombelor artizanale. În cadrul anchetei ar putea fi reţinuţi mai mulţi complici.