SUA vor impune sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a atacului cu un agent neurotoxic pe teritoriul Marii Britanii

Statele Unite au anunţat miercuri că vor impune noi sancţiuni Rusiei începând cu 22 august, după ce s-a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Atacul împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei acestui a avut loc în martie în sud-vestul Angliei iar ancheta britanică a stabilit că în atac s-a folosit un agent neurotoxic din familia Noviciok, creat în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a spus că Statele Unite au stabilit că Rusia „a folosit arme chimice sau biologice, încălcând legislaţia internaţională, ori a folosit arme biologice sau chimice letale împotriva propriilor cetăţeni”. Rusia a negat mereu orice implicare în cazul Skripal, incident care a provocat și cel mai mare val de expulzări recriproce de diplomați între Occiddent și Rusia de la încheierea Războiului Rece.

Ambasada rusă la Washington a afirmat că noile sancțiuni anunțate de departamentului de stat sînt „draconice”, și a spus din nou într-un comunicatcă Rusia nu a avut nici un amestec în tentative de otrăvire în Anglia a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Ambasada atrage atenția că Washingtonul, la fel ca Londra, nu ar fi prezentat dovezi concludete că Rusia ar fi implicată. Ambasada rusă deplânge și ceea ce consideră a fi lipsa de transparență a autorităților americane care ar fi comunicat numai că dovezile sunt „informații secrete” care nu pot fi date publicității.

Pieţele financiate înregistrează pierderi, rubla atinge cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Pieţele financiare ruse înregistrau joi pierderi, după introducerea unor noi sancţiuni americane în legătură cu otrăviri cu agentul noviciok în Regatul Unit, iar moneda rusă a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani în faţa dolarului, relatează AFP.

În urma unei prime deprecieri a monedei ruse miercuri, dolarul valora mai bine de 66 de ruble joi dimineaţa, pentru prima oară din noiembrie 2016, iar euro a depăşit de asemenea pragul de 77 de ruble pentru prima oară din aprilie.

În privinţa principalilor indici bursieri de la Moscova, RTS s-a depreciat cu 3,20%, iar Moex cu 1,16% către ora 7.45 GMT (10.45, ora României), traşi în jos de compania aeriană semipublică Aeroflot (-10,59%), căreia administraţia lui Donald Trump ar intenţiona să-i interzică să mai deservească Statele Unite, potrivit presei americane.

Bănci au fost de asemenea sancţionate, iar mastodontul semipublic Sberbank şi-a pierdut 4,72% din valoare.

Pieţele ruse au acuzat de miercuri o lovitură, în urma unor informaţii dezvăluite de presa rusă, care a evocat o voinţă a Congresului american de a sancţiona datoria suverană rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.