Submarinele rusești vor fi dotate cu reactoare nucleare “veșnice”

În Rusia a fost creată şi testată o zonă activă unică pentru reactorul nuclear cu resurse pentru întregul ciclu de viaţă al unui submarin atomic, se arată într-un raport anual citat de Ria Novosti. Crearea reactorului pentru submarine, care nu necesită reîncărcarea cu combustibil nuclear, are o imensă importanţă pentru capacitatea de luptă a forţelor submarine ale Flotei Maritime Militare a Rusiei, precizează Ria Novosti.

Zona activă reprezintă „inima” reactorului. Aceasta conține combustibil nucelar și anume în partea centrală are loc reacția în lanț dirijată. Invenția companiei OKBM Afrikantov presupune că submarinele nu vor avea nevoie de reîncărcare a combustibilului nuclear.

Potrivit fostului comandant al flotei militare de Nord, amiral Veaceslav Popov, crearea unui reactor perpetuu are o importanță semnificativă pentru capacitatea de luptă a forțelor navale rusești. Acesta a explicat că procedura de reîncărcare este numită în flotă „operațiunea numărul unu” și durează mai mult de o lună.

Reactorul este de o sută de ori mai mic decât cele folosite de submarinele cu propulsie nucleară, scrie Russia Today. De asemenea, reactorul poate atinge puterea maximă de două sute de ori mai repede decât o centrală nucleară convenţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.