Succesorul liderului ultranaționalist rus Jirinovski îndeamnă Moscova să-şi sporească sprijinul pentru Transnistria

Leonid Sluţki, cel care i-a succedat lui Vladimir Jirinovski la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR, ultranaţionalist, şovin – n.r.), a îndemnat Moscova să-şi sporească sprijinul pentru Transnistria, despre care a declarat într-o emisiune televizată miercuri că această regiune „aparţine Rusiei”, a relatat agenţia rusă de presă oficială RIA Novosti, citând canalul tv al formaţiunii.

„Transnistria este teritoriul nostru. Este necesar să reconstruim aeroportul din Tiraspol. Pe lângă centrala termo-electrică Moldovenească ( Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, n.r.) trebuie dezvoltate şi alte proiecte importante de infrastructură. Suntem în contact cu conducerea transnistreană”, a declarat Sluţki în timpul unei vizite în Extremul Orient rus.

Declaraţiile făcute de Sluţki au fost transmise marţi de un canal de televiziune aparţinând LDPR, formaţiune despre care presa de opoziţie din Rusia susţine că este o „creaţie a FSB” (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB).

Leonid Sluţki pare să urmeze calea predecesorului său Vladimir Jirinovski, un controversat politician extremist decedat în aprilie, cunoscut pentru tiradele sale antioccidentale, nota recent publicaţia independentă rusă Zona.Media, declarată agent străin de autorităţile ruse. La funeraliile jurnalistei Daria Dughina, fiica ideologului conservator Aleksandr Dughin, liderul LDPR a pronunţat formula „O ţară, un preşedinte, o victorie!”, amintind de sloganul nazist „Ein Volk, ein Reich, ein Führer”.

Transnistria – regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Rusia dispune de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi de forţe de menţinere a păcii – revine periodic în discursul diverşilor responsabili de la Moscova, menţionează media de peste Prut.

Ministrul de externe Serghei Lavrov declara la 2 septembrie că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică. Într-o declaraţie ulterioară, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a pledat dintotdeauna pentru rezolvarea paşnică şi numai pe cale politică a conflictului din Transnistria, a calificat declaraţiile şefului diplomaţiei ruse drept „provocare ordinară”, cu scopul de a destabiliza situaţia din Republica Moldova pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina vecină. Ea i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni „să nu se lase manipulaţi” de astfel de declaraţii, potrivit Deschide.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *