VIDEO Suedezii folosesc bombe pentru a stinge incendiile devastatoare din țară

Suedia, care se confruntă cu incendii majore de pădure, a luat decizia de a trimite avioane de luptă pentru a stopa flăcările. Însă nu cu apă, ci cu bombe. De aproape două săptămâni, focul mistuie pădurea Alvdalen, din centrul Suedia. Iar ca situția să fie de-a dreptul de coșmar, incendiul începuse să înainteze spre o bază militară cu depozite pline de obuze.

Baza fiind situată într-un loc greu accesibil, pompierii au trebuit să apeleze la forțele aeriene suedeze, relatează publicația The Local. Armata suedeză a trimis, miercuri, o escadrilă de avioane de luptă Jas 39 Gripen, pentru a încerca să limiteze cu bombe răspândirea flăcărilor.

Raționamentul? „Oxigenul din foc poate fi îndepărtat cu ajutorul bombelor (…) Analiza noastră preliminară indică faptul că va avea un efect bun”, preciza într-un comunicat de presă, înainte de intervenția forțelor aeriene, șeful serviciului de pompieri din zonă, Johan Szymanski.

Bombele, model GBU-49, au căzut de la 3.000 de metri, cu o viteză de 550 de kilometri/h, înainte de a-și atinge țintele. În acest fel, avioanele au reușit să stingă flăcări pe un perimetru de până la 100 de metri de la locul în care a picat bomba.

Temperaturile ridicate din vara aceasta și lipsa precipitațiilor face ravagii în mai multe țări din nordul și centrul Europei. Mai multe incendii au aprins pădurile din jurul capitalei germane, Berlin, şi sute de pompieri au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările.

Pompierii luptă cu 14 focare în jurul capitalei germane. Autorităţile spun că 90 de hectare de vegetaţie au ars deja. Flăcările s-au propagat cu repeziciune, ajutate de temperaturile ridicate.

Locuitorii din zonele afectate au fost sfătuiţi să fie pregătiţi în orice moment de evacuare, iar până la primirea unui astfel de ordin, trebuie să se evite deplasările şi să stea cu uşile şi ferestrele închise.

Nori groşi de fum pot fi observaţi de la kilometri distanţă, reducând vizibilitatea, iar circulaţia pe autostrada Berlin- Leipzig a fost restricţionată. Cauza incendiilor nu a fost încă stabilită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.