Summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel privind situaţia din Siria, la Istanbul pe 27 octombrie

Un summit pe tema situaţiei din Siria îi va reuni, la 27 octombrie, la Istanbul, pe liderii turc Recep Tayyip Erdogan, rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi german Angela Merkel, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează AFP.

Acest summit urmează să abordeze situaţia de la Idleb, ultimul bastion al opoziţiei în Siria şi ”procesul politic” menit să conducă la o soluţionare a conflictului care devastează ţara din 2011, a precizat un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

La Paris, Palatul Elysée a confirmat prezenţa lui Macron la acest summit. „Franţa intenţionează în primul rând să favorizeze menţinerea armistiţiului în provincia Idleb pentru a evita o catastrofă umanitară şi un nou val masiv de refugiaţi şi lansarea efectivă a unui proces politic incluziv”, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei franceze. „Aceste două obiective se vor afla în centrul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern”, a adăugat aceasta.

Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor, au parafat la 17 septembrie un acord privind instaurarea unei zone „demilitarizate” care separă teritoriile insurgenţilor de la Idleb de sectoarele învecinate controlate de Damasc.

Termenul oficial pentru crearea acestei zone tampon s-a încheiat luni şi cele două ţări s-au arătat optimiste, chiar dacă în teren anumite dispoziţii ale acordului nu au fost respectate.

Cele două ţări le-au dat practic un termen suplimentar jihadiştilor din provincia Idleb pentru a părăsi zona demilitarizată.

Recep Tayyip Erdogan a spus în vară că un summit în patru este prevăzut pentru începutul lui septembrie, dar reuniunea nu a avut loc. Colaboratorii celor patru lideri s-au reunit în schimb la Istanbul pe 14 septembrie pentru a pregăti un viitor summit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *