Suntem dați în judecată de Comisia Europeană după ce nașul lui Puiu Popoviciu a băgat uzina Neferal din Pantelimon în faliment și a lăsat în urmă deșeuri periculoase de plumb!

Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a respectat o decizie din 2018 a CJUE și nu a închis 39 dintr-un număr inițial de 68 de depozite neconforme de deșeuri, dintre care 23 sunt cu deșeuri industriale periculoase care conțin substanțe toxice dăunătoare sănătății și mediului. În total, o suprafață de 260 de hectare este ocupată cu astfel de deșeuri nocive.

Cea mai gravă situaţie este a depozitelor industriale ai căror proprietari se află în procedură de insolvenţă sau faliment şi pentru care demersurile de închidere sunt, practic inexistente”, declara în noiembrie anul trecut ministrul Mediului, Tanczos Barna.  

Bomba ecologică cu plumb de lângă București

Una dintre aceste bombe ecologice situate chiar lângă București este fosta uzină Neferal din Pantelimon, care se ocupa cu reciclarea deșeurilor metalice din acumulatorii auto. 

Foto: uzina Neferal în vremurile ei bune; Sursa: riseproject.ro

Uzina a fost construită de statul român în anii ’60 și a fost așezată strategic lângă fabrica de acumulatori din Pantelimon, județul Ilfov. Aici s-au extras plumb, cupru și aluminiu din deșeurile metalice până în 2012 când fabrica a intrat în insolvență, iar în 2015, în faliment. Acum au rămas 1,6 hectare de teren cu substanțe nocive, chiar lângă capitala României. 

Proprietarul uzinei a fost, din 1992, Ștefan Mărginean, patron și la Metanef SA. Acum ambele societăți, Neferal și Metanef, sunt în faliment.

Cum a reușit Ștefan Mărginean să le bage în faliment

Uzina Neferal și-a cerut insolvenâ în 2012 din cauza datoriilor mari către bănci, furnizori și stat. În 2015, a intrat în faliment, iar cauza este jaful la care a fost supusă de către propriul patron. Practic, patronul a tăiat uzina și a vândut-o la fier vechi. Și, în tot acest timp, a plătit salarii foarte mari.

Lichidatorul judiciar a constatat o serie de nereguli în ceea ce privește activitatea desfășurată în interiorul societății, după ridicarea dreptului de administrare şi trecerea la procedura falimentului, efectuate de către administratorul special (patronul Ștefan Mărginean – n.r.)

(..) Lichidatorul judiciar General Group Expert SPRL evidențază următoarele aspecte :

a. Continuarea valorificării bunurilor mobile fără existența unui raport de evaluare aprobat de creditori;

b. Valorificarea de bunuri prin încredintare şi nu prin licitații publice;

c. Continuarea activității de tăiere şi vânzare de produse feroase şi neferoase (ex. cupru, bronz, alamă, inox, motoare electrice şi fier vechi în cantitate totală de 1.035.450 kg) în perioada 30.07.2015 (intrarea în faliment) până la 06.09.2016 (data inventarierii) .

d. Menținerea în societate a unui nr. de 17 salariați, deși societatea nu desfășura activitate, unii salariați fiind încadrați în funcții de director cu salarii foarte mari cuprinse între 7000-9000 lei/lună, fondul total de salarii pe luna fiind de 33.030 lei. 

În această perioadă, din sumele încasate din valorificarea bunurilor, nu au fost distribuite sume către creditori, în baza vreunui plan de distribuire întocmit conform dispozițiilor legale.

e. Existența mai multor contracte de prestari servicii şi de furnizare, aflate în derulare, pentru care termenul de valabilitate era expirat.

(…) Am constatat că, în perioada cuprinsă între intrarea în insolvență (08.05.2012) şi până la data intrării în procedura de faliment (30.07.2015), a fost tăiată şi valorificată ca deșeuri de metale feroase şi neferoase, cantitatea totală de 2.920.237 kg, la care se adaugă şi cantitatea de 1.035.450 kg menționată anterior”, se arată într-un raport privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa uzinei Neferal, întocmit de lichidatorul judiciar General Group Expert SPRL și consultat de Newsmaker.ro.

Și cealaltă societate a lui Ștefan Mărginean, Menatef SA, a intrat în faliment în 2017. Metanef era în insolvență din 2016. 

Debitoarea Menatef, cu cererea nr. (…), prin administrator Mărginean Ştefan, a solicitat deschiderea procedurii generale a insolvenţei în vederea reorganizării. 

Debitoarea arată că a luat credit pentru societatea Neferal, societate care de altfel a şi garantat aceste credite, dar care în prezent este în faliment. Trebuie, de asemenea, precizat că Metanef este acţionar majoritar la Neferal, deţinând 70% din acţiunile acesteia, iar dl. Mărginean Ştefan este administrator special al Neferal.

Având în vedere că băncile s-au îndreptat şi împotriva Metanef, demarând executarea silită împotriva acesteia, blocându-i conturile, a determinat decizia debitoarei de a solicita deschiderea procedurii generale a insolvenţei cu precizarea că intenţionează să depună un plan de reorganizare”, se arată într-un raport privind cauzele care au condus la insolvența Metanef. 

Potrivit tabelului de creanțe, uzina Neferal datora în 2012 peste 3 milioane de euro la stat și la bănci. Alte 3 milioane de euro către Metanef.

Cine e omul de afaceri Ștefan Mărginean

Potrivit propriilor declarații, omul de afaceri este nașul de cununie al magnatului Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de detenție în dosarul Băneasa și fugit la Londra. 

Foto: omul de afaceri Ștefan Mărginean; Sursa: riseproject.ro

Lumea tot spune că sunt din neamul lui Dincă, dar nu e așa. Eu sunt nașul Doinei Dincă (fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă ”Te leagă”, vicepremier pe probleme de chimie, construcții și apoi metalurgie – n.r.) și a lui Puiu Popoviciu. Puiu e nepotul soției mele și așa am ajuns să le fiu naș. Mă întorsesem de puțin timp din Japonia când ei s-au căsătorit”, a declarat, în 2013, Ștefan Mărginean pentru riseproject. 

Foto: Puiu Popoviciu; Sursa: politiaromana.ro

Eu sunt inginer metalurg. După facultate am lucrat șapte ani la Institutul de proiectări și cercetări pentru metale neferoase, iar apoi cinci ani la Agenția Economică a României din Tokyo. În 1980, am revenit în țară și am fost numit șef de birou la Metalexportimport, responsabil cu exporturile de aluminiu”, a povestit Mărginean. 

În 1983, el a devenit director general adjunct al Metalexportimport. “Eu vindeam aluminiu de 80 de milioane de dolari pe lună (…) în ultimii ani ai lui Ceaușescu. Cu acești bani și cu afacerile cu petrol, România și-a plătit datoriile externe înainte de ’89. Chiar și așa Dăscălescu (prim-ministrul comunist – n.r.) mă chema de două-trei ori pe lună să mă arunce pe geam că nu aduc suficienți bani”, a povestit Ștefan Mărginean.

Vremurile bune au apus demult pentru afaceristul comunist ajuns la 70 de ani. Nu a făcut față în capitalism și întreprinderile de stat pe care pusese mâna în ani ’90 au intrat în faliment: uzina Neferal în 2015, Metanef, în 2017. 

Acum, pe terenul uzinei Neferal din Patelimon a rămas un depozit neconform de deșeuri industriale periculoase pentru care România este somată la CJUE să îl închidă. 

Comisia Europeană cere CJUE să amendeze România cu aproape 30.000 de euro pe zi, de la data pronunțării hotărârii CJUE din 2018 şi până va pune în aplicare decizia de a închide toate cele 68 de deșeuri neconforme.

Foto(main): depozit neconform de deșeuri; Sursa: https://ecologic.rec.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *