SURPRINZĂTOR. DNA a renunțat la arestarea lui Elan Schwartzenberg

Decizie de ultimă clipă la DNA. Procurorii au decis să renunțe la mandatul emis pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham.

În aprilie, Tribunalul Bucureşti a constatat neregularitatea rechizitoriului DNA în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fugit din ţară şi dat în urmărire internaţională din 2016. Instanţa a anulat mai multe interceptări realizate de procurori cu ajutorul ofiţerilor SRI, în baza unor mandate de siguranţă naţională.

DNA trebuia să precizeze în termen de 5 zile de la comunicare dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, informează Ziare.com. Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a mai multor încheieri date de judecători din cadrul Înaltei Curţi prin care s-a dispus monitorizarea lui Elan Schwartzenberg şi a exclus din dosar procesele-verbale ale convorbirilor şi comunicărilor telefonice interceptate. Este vorba de interceptări din anii 2011-2012. De asemenea, instanţa a exclus un raport de constatare tehnico-ştiinţifică realizat de o unitate SRI. „În baza deciziei nr. 22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de proba şi a suportilor care conţîn rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace şi a redării conţinutului acestor mijloace de proba din rechizitoriul nr. 220/P/2016″, mai arată Tribunalul. Potrivit minutei instanţei, această excepţie a neregularitatii rechizitoriului a fost ridicată din oficiu în raport de insuficientă descriere a faptei.

Tribunalul Bucureşti a revocat măsură arestării preventive în cazul lui Elan Schwartzenberg. „Dispune retragerea cererii de dare în urmărire internaţională şi a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul rămânerii definitive a prezenţei hotărâri”, se mai arată în mînuţă. În ianuarie 2018, Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la dare de mită, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern să-i dea mită lui Radu Mazăre 175.000 de euro pentru a câştigă contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” din Constanţa. Înalta Curte explică faptul că excluderea a fost făcută în baza unei decizii a CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *