Surse: Liber la lobby-ul firmelor farma pentru a scapa de taxa clawback. Taxa va putea fi eliminata printr-o simpla hotarare de guvern

The Supreme Court said Tuesday that part of President Trump’s travel ban could remain in effect, in a move that temporarily keeps some 24,000 refugees from being able to enter the U.S. In a brief order, the high court said it was continuing a stay of a 9th U.S. Circuit Court of Appeals ruling that had tried to force Mr. Trump to limit his refugee ban.

Guvernul ia in calcul sa aprobe pana la finalul anului o ordonanta de urgenta prin care va elimina taxa de clawback pentru medicamentele derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ordonanta de urgenta va prevedea insa ca pe viitor si alte medicamente sa poata fi scutite de taxa clawback printr-o simpla hotarare de guvern.

Or, o hotarare de guvern e mult mai usor de adoptat fata de o ordonanta de urgenta, care trebuie ulterior sa fie validata si de Parlament.

In nota de fundamentare a OUG-ului, care a fost deja anuntat de premierul Tudose, se arata ca impactul bugetar in 2018 al eliminarii taxei de clawback pentru medicamentele derivate din plasma si sange va fi de 35 milioane de euro, potrivit surselor citate.

Reamintim ca in noiembrie guvernul l-a numit, printr-o miscare surprinzatoare, la sefia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe sefului Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma.

Reamintim ca taxa de clawback, introdusa in 2010, impune producatorilor de medicamente – nu distribuitorilor si nici farmaciilor – sa returneze statului roman o parte din profitul realizat in urma vanzarilor de medicamente compensate care depasesc suma alocata acestora de la Fondul National de Asigurari. Producatorii exercita de atunci un lobby intens pentru eliminarea taxei, lobby la care au rezistat toate guvernele de pana in acest moment.

 SURSA: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *