Tactica ginerelui și consilierului președintelui Trump, Jared Kushner, pentru a încheia „afacerea secolului“

Ginerele și consilierul președintelui Trump, Jared Kushner – artizanul planului de pace în Orientul Mijlociu – a început un turneu diplomatic care-l va purta în Maroc, Iordania și Israel pentru a-și promova planul de pace israeliano-palestinian. La Rabat, Kushner urmează să se întâlnească, joi, cu premierul Benjamin Netanyahu, care este în plină criză politică, nefiind până acum în stare să formeze noul guvern, după ce a câștigat recentul scrutin.

Nu este exclusă posibilitatea ca să fie organizate noi alegeri, ceea ce firește nu este de bun augur pentru planurile lui Trump în Orientul Mijlociu. Președintele SUA a intervenit în disputele politice din Israel, exprimându-și sprijinul pentru încercarile lui Netanyahu de a forma o coaliție. La doar o oră după aceea, premierul israelian a folosit mesajul tweeter al lui Trump pentru a-l ataca pe oponentul său politic, fostul ministru al apărării Avigdor Lieberman, facând presiuni asupra acestuia să se alăture coaliției, scrie europa liberă.

La Rabat, Kushner se va întâlni cu oficialități marocane, pentru ca apoi să se îndrepte către Amman, pentru convorbiri cu regele Abdullah despre participarea iordaniană la conferința economică din Bahrein, care urmează să lanseze procesul de pace. Palestinienii le cer iordanienilor să boicoteze conferința și aceasta este o presiune importantă, pentru că în Iordania trăiesc mulți palestinieni.

În călătoria sa în Orientul Mijlociu, Kushner e însoțit de trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, și de consilierul pentru probleme iraniene, de la Departamentul de Stat, Brian Hook. Rusia a criticat conferința din Bahrein, spunând că aceasta va arăta că cea de la Varșovia, care a avut – în viziunea Moscovei – o vădită orientare anti-Iran. China și Rusia le-au comunicat palestinienilor cu câteva zile în urmă că vor boicota evenimentul. Ashraf Al-Jabari, un om de afaceri din Hebron, care a menținut legăturile cu administrația Trump, este singurul palestinian care a anunțat până acum participarea la conferință. Alți oameni de afaceri palestinieni au refuzat invitația.

Kushner va participa la conferinţa Bilderberg din Montreux, Elveţia, unde se aşteaptă să fie un vorbitor, la sfârşitul săptămânii şi apoi se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump la Londra, care va efectua o vizită de stat săptămâna viitoare.

Încă de la preluarea mandatului la Casa Albă, la 21 ianuarie 2017, Trump şi-a manifestat dorinţa de a încropi un „acord final“ între israelieni şi palestinieni. El speră să reuşescă acolo unde toţi predecesorii săi, fie republicani, fie democraţi, au eşuat, scrie AFP.

Dar ecuaţia se anunţă destul de delicată, mai ales după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, în decembrie 2017, stârnind astfel furia palestinienilor, care aspiră ca acest oraş să devină leagănul viitorului lor stat.

Kushner îşi propune însă să-i mai domolească pe palestinieni cu promisiuni de ordin economic şi caută susţinere în rândul ţărilor arabe aliate Statelor Unite pentru a-i convinge să adere la planul său.

Prima etapă în obţinerea acestui sprijin a făcut-o marţi, la Rabat, unde a fost primit la reşedinţa regală de către Mohammed al VI-lea. Discuţiile s-au axat pe „evoluţiile şi progresele înregistrate de regiunea Africii de Nord şi Orientului Mijlociu“, dar şi pe parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi Maroc, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Palatului Regal de la Rabat.

„Marocul este un prieten important şi un aliat al Statelor Unite“, a scris marţi seara pe Twitter diplomatul american Jason Greenblatt, care a asistat la întâlnirea dintre Jared Kushner şi Mohammed al VI-lea.

Din Maroc, Kushner s-a dus în Iordania. Turneul din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu îl va încheia în Israel, unde este aşteptat joi. Pe lângă Jason Greenblatt, el este însoţit de Avi Berkowitz, emisarul special american pentru Orientul Mijlociu şi Iran.

Acest turneu, similar celui pe care l-a întreprins în februarie, face parte din eforturile de pregătire a Conferinţei de la Manama, programată pe 25-26 iunie sub genericul „De la pace la prsoperitate“. Kushner intenţionează să-şi prezinte partea economică a planului său de pace în faţa unor oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai socieţii civile şi lumii afacerilor.

Obiectivul este de a stimula investiţiile în teritoriile palestiniene, dar oficialii de la Ramallah au declinat deja prezenţa la acest eveniment. Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a denunţat o încercare de a promova „nomalizarea economică a ocupaţiei israeliene în Palestina“.

„Obiectivul nostru nu este de a îmbunătăţi condiţiile de trai sub ocupaţie, ci de a atinge potenţialul deplin al Palestinei punând capăt ocupaţiei israeliene“, a subliniat el, citat de AFP.

Kushner a refuzat să prezinte detalii din planul său, dar a promis idei noi. Potrivit presei americane, planul lui Kushner nu prevede soluţia „două state“, israelian şi palestinian, promovată mult timp pe agenda internaţională.

Planul, pe care Trump îl numea „afacerea secolului”, este de a încuraja investiţiile în Cisiordania şi Fâşia Gaza de către ţările donatoare arabe înainte de a se lupta în centrul conflictului cu probleme politice spinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *