Taiwan se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani. Rugăciuni în masă și 2 zile pe săptămână fără apă pentru locuitori

Nantou, Taiwan, April 2, 2021 (photographs, video still)

NEWS COPY - WITH VIDEO AND PICTURES

A paddleboarder was amazed after finding his missing iPhone a YEAR after dropping it into a lake - and it was still WORKING. YJ Chen was having a watersports trip with friends when he lost his smartphone in Sun Moon Lake in Nantou County, Taiwan, last year. The device had been inside a cheap waterproof case hanging from his neck when the lace snapped and the iPhone 11 sank onto the water. YJ Chen had written off any hope of recovering the expensive Apple iPhone as the water was too deep. However, when a friend returned to the area for another kayak trip on April 2, they told Chen they had found it washed up on the shoreline and covered in mud. Low rainfall had caused water levels in the popular lake to drop and the electronic device, which had sank to the bottom, had been exposed. Incredibly, it was still working when YJ Chen took the iPhone home and removed the dirty waterproof case. A red battery bar appeared when he plugged it into a charger and within a few minutes it had turned back on - with no sign of damage. YJ said, who had already bought a new handset, he did not expect the iPhone to work and only charged it out of curiosity. He said: ‘I was delighted when the phone started blinking. I did not expect it to still work after a long time. I cleaned the phone and wireless charging was normal and cable charging was normal. It had been in the water for a year but it's like nothing had happened to the phone. All I can say is the waterproof protective case is really amazing. It didn't let in a single drop of water at all.' Sun Moon Lake, the iconic tourist spot, has been hit with severe drought over the last year as the country faced one of its worst water shortage crises in 56 years. Reservoirs have bottomed out due to scant rain and lack of typhoons making landfall in the country last year.,Image: 604899888, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Statul insular Taiwan se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani, iar lacul Sun Moon, una dintre principalele atracții turistice de pe insulă, a fost puternic afectat, scrie The Guardian.

Insula se bazează pe taifunurile de sezon pentru a umple rezervoarele, însă în 2020 niciunul nu a mai ajuns pe uscat. Iar situația se poate repeta. Doctorul Huang-Hsiung Hsu, de la centrul pentru schimbări climatice Academica Sinica, a spus că studiile arată „taifunuri mai puține și mai puternice, primăveri mai secetoase, mai puține zile ploioase și o creștere a intensității precipitațiilor în viitorul mai cald, pe lângă creșterea temperaturilor și valuri de căldură ca peste tot în lume”.

„Asta înseamnă un risc mai crescut de secetă și dezastre naturale, precum inundații sau alunecări de teren”, spune Hsu. Potrivit acestuia, guvernele nu s-au ținut de angajamentele făcute pentru a combate criza climatică.

În Taiwan există planuri de a redirecționa râuri și de a crește capacitatea rezervoarelor, însă în situația actuală autoritățile au închis piscinele publice, saunele și spălătoriile de mașini, au cerut companiilor să reducă consumul de apă, iar anumite provincii se pregătesc să foreze din nou puțuri de apă vechi de zeci de ani.

Au existat rugăciuni în masă către zeul Matsu, iar cercetătorii guvernamentali au apelat la ceea ce Hsu numește „tehnologia imatură” de a provoca ploi cu ajutorul unor substanțe dispersate în aer.

Mulți oameni de pe insulă sunt afectați de restricții, iar anumite zone au închis furnizarea de apă potabilă două zile pe săptămână.

Observatorii spun că nu au fost luat măsuri reale în privința avertismentelor că Taiwan nu se va mai putea baza pe taifunuri în viitor, iar autoritățile evită o problemă importantă: populația din Taiwan plătește prea puțin și folosește prea multă apă.

Locuitorii din Taiwan au unul dintre cele mai mici prețuri pentru apa potabilă, iar în 2020 fiecare om a folosit în medie 289 de litri în fiecare zi. În capitala Taipei, consumul a fost de 338 de litri pe zi. Spre comparație, în Marea Britanie fiecare locuitor a folosit în medie 142 de litri pe zi. Populația și conducerea țării este concentrată în jurul capitalei Taipei, care își obține apă dintr-o sursă curată și abundentă, confruntându-se rareori cu lipsuri.

Thomas Liou, angajat al departamentului de planificare urbană din orașul Taichung, spune că „oamenii nu sunt stimulați să nu irosească apa, să o recicleze sau să caute soluții inovative”. El mai spune că autoritățile sunt conștiente că o creștere a prețului apei este o sinucidere electorală. „În afara momentelor de criză”, adaugă Liou, dând exemplu creșterea mică survenită după cutremurul din 1999. „Anul acesta ar putea încerca”, mai spune el.

Ministerul Economiei din Taiwan, una dintre cele trei autorități în privința alimentării cu apă, recunoaște că prețul este redus, dar că este stabilit printr-un proces „complicat” care implică mai multe părți.

TSMC folosește 156 de milioane de litri pe zi, dar aduce 4% din PIB

Unul dintre marii consumatori de apă din Taiwan, gigantul tehnologic TSMC, folosește 156 de milioane de litri pe zi. Compania acoperă o mare parte din producția de semiconductori la nivel mondial – componente folosite în aproape orice dispozitiv sau echipament din ziua de azi, și contribuie cu 4% la Produsul Intern Brut al statului insular. Seceta a produs temeri privind reducerea producției.

Gigantul TSMC nu este afectat de măsura care lasă locuitorii două zile fără apă potabilă, însă companiilor li s-a spus să reducă consumul cu 15%. Compania aduce apă cu cisternele în anumite unități, dar și-a sporit și procesele de reducere a consumului și conservare a apei. „Prin măsurile noastre de conservare a apei, putem reduce consumul cerut de autorități fără să afectăm producția”, a spus la începutul lunii CC Wei, CEO-ul TSMC.

Joi, a plouat în zona lacului Sun Moon. Deși 24 de ore de ploi nu au fost suficiente pentru a opri seceta, cel puțin au existat precipitații.

„Taiwan nu este o țară fără apă”, spune Thomas Liou. „Doar că nu avem metode bune de a reține și distribui apa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *