Talibanii aruncă Afganistanul în întuneric

Talibanii atacă infrastructura de electricitate şi informatică a Afganistanului în timp ce preiau controlul asupra unui număr tot mai mare de districte şi puncte de graniţă strategice, relatează Al Jazeera.

În ultimele două luni, pe fondul plecării trupelor coaliţiei internaţionale, talibanii au cucerit porţiuni importante din ţară şi au lansat atacuri asupra infrastructurii de bază din Afganistan.

Pe 5 iulie, forţele talibane au aruncat în aer reţeaua de fibre optice din oraşul Islam Qala, provincia Herat (vest), situat lângă graniţa dintre Afganistan şi Iran. Islam Qala este un punct de trecere pentru migranţi şi în el operează un număr de ONG-uri care gestionează mii de refugiaţi deportaţi.

Autoritatea de reglementare a sectorului telecomunicaţiilor din Afganistan (ATRA) a dezvăluit că în ultimele trei luni 28 de antene au fost distruse, în timp ce alte 23 au fost deteriorate afectând serios serviciile reţelelor mobile şi de internet din ţară.

În condiţiile unei infrastructuri oricum slăbite, alimentarea cu electricitate a avut de suferit , ducând la pene frecvente sau prelungite de curent, înclusiv la Kabul.

„În ultimele şase luni, au fost avariaţi 39 din stâlpii de electricitate care transportă energie importată în Afaganistan. O parte au fost distruşi complet, iar alţii doar parţial provocând probleme de alimentare în provinciile Kunduz, Baghlan, Nangarhar, Parwan şi la Kabul”, potrivit furnizorului naţional de energie electrică.

Costurile reparării lor sunt ridicate amplificând presiunea financiară asupra ţării aflate în conflict.

„Locuitorii din Kabul au parte de doar câteva ore de curent electric pe zi, unii chiar mai puţin de o oră, care abia le ajunge să-şi încarce dispozitivele înainte să se întrerupă din nou”, dezvăluie Ali Atayee, 30 de ani, programator freelancer, un refugiat afgan din Iran care a avut şansa să studieze informatică la Universitatea Americană din Afganistan.

Sectorul IT din Afganistan este considerat o rară poveste de succes în ţara răvăşită de război, aducând venituri medii anuale de 139,6 de milioane de dolari americani, adică 12% din încasările guvernamentale, potrivit unui raport USAID din 2012.

Industria funcţionează sub forma parteneriatelor public-privat oferind servicii pentru cetăţeni şi furnizând bani la bugetul ţării şi profit companiilor private.

Lipsa unei infrastructuri adecvate a descurajat lansarea online a multor companii afgane sau folosirea tehnologiei.
Multe companii din sectorul IT din Kabul au cumpărat generatoare puternice şi au investit în rezerve adecvate de energie electrică pentru a-şi asigura alimentarea neîntreruptă cu electricitate. Însă costurile asociate lor le diminuează profitul.

Industria IT a înflorit în ultimii 20 de ani în Afganistan pe măsură ce a crescut numărul utilizatorilor de internet – care numără 12.8 milioane în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *