Ţara arde şi Orlando Teodorovici nu mai ştie cum să facă rost de bani: Impozitează bacşişurile!

Ţara arde şi baba se piaptănă! Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici,vorbeşte iar despre bacşiş. Ministerul Finanțelor Publice legiferează, la solicitarea industriei de profil, conținutul economic al bacșișului în domeniul
restaurantelor și barurilor și stabilește regulile fiscale și contabile de înregistrare a acestuia.

„Este o mãsurã care a fost cerutã de industria HoReCa și nu numai. Așa cum am obișnuit reprezentanții patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis și de bunã credințã fațã de propunerile
venite din partea celor care activeazã în economia realã. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum existã în numeroase alte țãri. Este,
totodatã, și o promisiune îndeplinitã, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua sã creãm cadrul legal care sã ne permitã sã-i ajutãm pe cei care activeazã în
economia realã”_, a precizat domnul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Proiectul de act normativ cuprinde urmãtoarele reglementãri:

Ø definirea bacșișului în vederea evidențierii acestor sume pe
bonul fiscal, cu scopul delimitãrii clare a acestora de veniturile
încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau
prestarea serviciilor direct cãtre populație și asigurãrii
fiscalizãrii bacșișului potrivit Codului fiscal;

Ø instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a
bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de
restaurant, baruri și alte activitãți de servire a bãuturilor,
indiferent de modalitatea de platã a acestuia (card/numerar/substitute
de numerar);

Ø evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru
livrãrile la domiciliu;

Ø se interzice condiționarea, sub orice formã, a livrãrilor de
bunuri sau a prestãrilor de servicii de acordarea bacșișului;

Ø se instituie obligația operatorului economic de a înmâna
clientului o notã de platã, în prealabil emiterii bonului fiscal.
Nota de platã va conține rubrici destinate alegerii de cãtre client,
a nivelului bacșișului pe care acesta dorește sã îl ofere. Nivelul
bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%;

Ø se instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele
provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit
unui regulament intern și de a le înregistra în contabilitate pe
seama conturilor de datorii/analitic distinct;

Ø în situația în care plata contravalorii consumației se face prin
ordin de platã și se emite facturã, bacșișul se evidențiazã
distinct pe aceasta;

Ø se lasã la opțiunea operatorului economic, posibilitatea marcãrii
bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile
prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de
fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este
cunoscutã de cãtre emitentul bonului fiscal;

Ø bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat
electronice fiscale sub formã de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca
venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursã
la momentul acordãrii veniturilor de cãtre plãtitorii de venituri.

Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de
asigurãri sociale.

Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica
Transparențã decizionalã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *