Țara nimănui! Tatăl unei consiliere de la Guvern, fost bulibașă, va fi înmormântat într-un loc interzis pentru că așa a vrut!

Tatăl consilierei de stat Dana Varga, fost bulibaşă al romilor din comuna Gilău, judeţul Cluj, Rudi Varga, decedat recent, va fi înmormântat, miercuri, într-un loc din cimitir unde înhumările sunt interzise, conform unei hotărâri a Consiliului Local. Consiliera lui Dăncilă, membru ALDE, a cerut Armatei și onorului militare, dar a fost refuzată.

”Familia defunctului Rudi Varga a solicitat ca înmormântarea să aibă loc, miercuri, într-o parte a Cimitirului Gilău, lângă Monumentul Eroilor, la baza pantei unde se înhumează morţii în mod regulat. Noi nu avem un regulament de funcţionare a cimitirului şi, pentru că nu am mai întâlnit o astfel de situaţie în ultimii 30 de ani, am convocat, luni dimineaţă, o şedinţă de îndată a Consiliului Local Gilău pentru a hotărî dacă se permite înmormântarea fiecăruia după cum vrea sau se respectă ordinea ca până acum. CL Gilău, cu 10 voturi din 11, a decis că nu se va schimba ordinea de înmormântare şi că partea din cimitir unde vrea familia să îl înmormînteze nu va fi deschisă şi nu va fi nimeni înmormântat acolo. Am cerut familiei să respecte hotărârea CL Gilău, dar am fost surprins că nu o vor respecta şi că îl vor înmormânta unde vor. Este o înmormântare cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local”, a spus Okos, citat de Mediafax.

Acesta a subliniat că a convocat, luni, o celulă de criză cu Poliţia, Poliţia Locală şi o firmă de avocatură pentru a opri lucrarea, dar nu s-a găsit nicio soluţie, urmând ca, ulterior, deliberativul local să aleagă calea instanţei.

”Mi se pare ciudat ca o hotărâre a Consiliului Local Gilău să nu poată fi aplicată şi că fiecare îşi face de cap. Poliţia Locală a făcut poze cu cei care săpau groapa, trimişi de fiica defunctului, Dana Varga, şi atât. O astfel de atitudine creează un precedent, pentru că oricine de aici înainte va veni să îşi îngroape morţii unde vor, poate şi în curtea Primăriei, iar unii vor considera că sunt oameni mai egali în faţa legii decât alţii şi că deliberativul local nu contează. Comportamentul familei mă determină să nu participt la înmormântare, este forma mea de protest”, a mai spus viceprimarul comunei Gilău.

Administratorul public al Primăriei Gilău, Ruxan Roşca, a declarat, la rândul său, că este urât faptul că un reprezentant al Guvernului României (fiica lui Rudi Varga, Dana – n.r.)” nu înţelege faptul că trebuie să se respecte legea şi o hotărâre a Consiliului Local Gilău”.

Surse au declarat corespondentului Mediafax că s-au solicitat oficialilor Armatei din partea familiei onoruri militare pentru înmormântarea lui Rudi Varga, cererea fiind refuzată. De asemenea, slujba de înmormântare ar urma să fie oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Dana Varga a declarat, luni, că a fost dorinţa tatălui său de a fi înmormântat în zona Monumentului Eroilor din Gilău.

„Nu este mormântul lângă Monumentul Eroilor, se exagerează. A fost acea hotărâre a Consiliului Local Gilău care a fost adoptată deoarece Consiliul Local şi primarul sunt şantajaţi de Roşianu (un alt rom din Gilău – n.a.) care a fost 40 de ani duşmanul lui tata şi al familiei”, a spus Varga.

Dana Varga este consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului, fiind numită în funcţie de fostul premier Mihai Tudose. Aceasta este şi secretar executiv al ALDE pentru minorităţi naţionale. În perioada 2006 – 2009 a fost secretar personal al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

Rudi Varga a murit în 3 ianuarie. Considerat bulibaşă a romilor din Gilău, acesta a solicitat în instanţă, după 1989, ca statul român să îi returneze peste 13 kilograme de aur confiscat de autorităţile comuniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *