Țara penalilor! Vasile Ciurchea, urmărit penal de DNA pentru un tun de 16 milioane de euro dat CNAS, va fi numit de Dăncilă la conducerea Casei de Sănătate

Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, ar putea fi înlocuit cu Vasile Ciurchea, care a mai deţinut această funcţie în trecut, au precizat, pentru Mediafax, surse avizate. Propunerea ministrului Sănătăţii privind numirea lui Ciurchea a fost deja trimisă premierului.

Ciurchea a mai fost președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în perioada 2007 – ianuarie 2009 și în mandatul lui Ponta, în perioada iunie 2014-martie 2016.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ciurchea, și Irinel Popescu, cel care i-a urmat în funcție din ianuarie 2009, împorauna cu mai mulți angajați ai Casei, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu în formă continuată după ce au produs un prejudiciu de peste 16 milioane de euro CNAS. De asemenea, SC HP România S.R.L. este urmărită penal, ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Potrivit ordonanței procurorilor, în perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.

Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții:
– fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii;
– CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
– ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI
– aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal.

Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajații CNAS care au semnat aceste acte adiționale și, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preț supraevaluat și nefundamentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *