Taragonistul Dumitru Fărcaș S-a Stins Din Viață
Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Fărcaș împlinise 80 de ani în luna mai, moment în care i-a fost oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler de către președintele Klaus Iohannis.
În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfiir.
Dumitru Fărcaș a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală: bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în 1967. La începutul carierei sale, în 1959, Dumitru Fărcaş a fondat Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, cunoscut atunci sub numele de Ansamblul „Maramureşului”.
Între 1962 și 1967, Dumitru Farcaș a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca, la clasa de oboi.
După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.
În 1960, și-a început cariera profesională ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul’ din Baia Mare.
În 1962, a preluat Ansamblul „Mărțișorul’ al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii.
În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de detățean de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.