Tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau, anunţă preşedintele. Africa, cinci state și șase lovituri se stat

Mai multe persoane au fost ucise sau rănite într-o tentativă de lovitură de stat în statul vest-african Guineea-Bissau, potrivit preşedintelui ţării, Umaro Sissoco Embalo, citat miercuri de DPA.

Embalo nu a dat cifre exacte, potrivit ediţiei de miercuri a ziarului portughez Publico. Postul de radio local Bantaba a relatat anterior că şase persoane au murit.

Forţele de securitate au reuşit să oprească atacul după cinci ore de schimburi de focuri marţi seară, potrivit ziarului citat. Preşedintele a spus că „a revenit calmul” în fosta colonie portugheză, care are o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori.

Embalo a vorbit despre un „atac bine pregătit şi organizat” al soldaţilor, care ar fi putut implica şi „oameni legaţi de traficul de droguri”.

Preşedintele a declarat că responsabilii pentru ceea ce a descris ca fiind un puci eşuat au vrut să-l ucidă pe el, precum şi pe membrii guvernului.

„Nu au vrut doar o lovitură de stat, au vrut să-l ucidă pe preşedintele republicii, pe prim-ministru şi miniştrii”, a spus el, potrivit agenţiei portugheze de presă Lusa. Cu toate acestea, mai multe informaţii erau neclare miercuri.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Uniunea Africană şi secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-au exprimat „profunda îngrijorare” şi au cerut o revenire imediată la ordinea constituţională.

Guineea-Bissau a trecut prin nouă lovituri de stat şi tentative de puci de la independenţa sa în 1974 şi este considerată un hub major pentru traficul de droguri, în special cocaină.

Ţara se învecinează la nord cu Senegalul şi Guineea în sud, pe coasta africană a Atlanticului.

Tentativa de lovitură de stat intervine după răsturnările recente ale guvernelor în statele vest-africane Mali, Guineea şi Burkina Faso, unde armata a luat puterea.

Cinci țări africane. Şase lovituri de stat. De ce acum?

Burkina Faso s-a alăturat în această săptămână unei liste de țări care au experimentat recent preluări militare – țări dintre cele mai afectate de insecuritate, guvernare proastă și cu numeroși tineri frustrați. Dar nu există o explicație universală pentru asta, crede ziarul The New York Times.

În ultimele 18 luni, militarii au răsturnat guvernele din Mali, Ciad, Guineea, Sudan și acum, Burkina Faso.

Loviturile de stat sunt contagioase. Când guvernul malian a căzut, analiștii au avertizat că Burkina Faso ar putea urma. Acum, că s-a întâmplat, ei avertizează că, dacă puciștii nu sunt pedepsiți, vor fi mai multe lovituri de stat în regiune.

Lovitura de stat din Mali s-a produs parțial din cauza eșecului guvernului de a opri răspândirea grupurilor aliate cu Al Qaeda și Statul Islamic. În Burkina Faso, un atac din noiembrie anul trecut, care a provocat moartea a aproape 50 de ofițeri de poliție militară, este considerat un eveniment cheie, care a dus la lovitura de stat două luni mai târziu.

În Burkina Faso, o țară care a trecut prin multe lovituri de stat, au avut loc câteva mitinguri pro-puciști, a doua zi după ce armata a preluat puterea, dar mulți oameni au mers la lucru ca de obicei.

Unii au spus că au fost inspirați de felul în care junta din vecinul Mali a rezistat Franței, fosta putere colonială din ce în ce mai nepopulară.

Puterile internaționale insistă ca șefii militari să organizeze alegeri rapide. Dar această cerere îi înfurie pe unii, care cred că armata acționează în interesul țării.

Mali a avut și o lovitură de stat în 2012 și mulți malieni consideră că după aceea, țara lor a făcut tot ce i-a cerut Occidentul în ceea ce privește democrația, cum ar fi organizarea rapidă a alegerilor. Dar asta nu a rezolvat nimic: siguranța s-a înrăutățit, la fel corupția și standardele de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.