Teodorovici își vede de treabă mai departe: În iunie, MFP împrumută de la bănci cu 345 de milioane lei mai mult decât a luat în mai

Ministrul Finanţelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, își vede liniștit de treabă mai departe și face ceea ce știe el mai bine: împrumutir. Pentru luna  iunie  a planificat  împrumuturi de la băncile comerciale de 4,425 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,5 miliarde de lei prin noi emisiuni sau redeschiderea de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, potrivit agerpres.ro.

Comparativ cu luna mai, împrumuturile programate de MFP în iunie sunt mai mari cu 345 de milioane de lei, respectiv cu 8,5%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program o licitaţie, în data de 3 iunie, pentru certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 de milioane de lei, pe o perioadă de 182 de zile. Data scadenţei este la 4 decembrie 2019.

De asemenea, Finanţele anunţă redeschiderea a şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de lei, care vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (525 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 300, 500 şi de 600 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *