Teodorovici o dă la întors și susține că nu face concedieri și nu taie pentru că are bani până la sfârșitul anului

La scurt timp după ce a declarat că trebuie făcute concedieri masive în rândul bugetarilor, și chiar reduceri salariale, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat, marți, că nici vorbă despre astfel de măsuri. El a dat asigurări că Guvernul are bani până la sfârșitul anului pentru investiții, pensii și salarii, dar niște economii sunt binevenite.

Practic, din spusele lui Teodorovici, până în decembrie situația ar fi calmă și România s-ar descurca din împrumuturile făcute. După aceea, când vor trebui plătite și datoriile, Dumnezeu cu mila.

„Orice familie, orice om încearcă să-şi stabilească cheltuielile într-o logică normală. Chiar dacă ai bani şi totuşi poţi să faci o eficientizare a cheltuielilor pe care le ai de făcut de ce să nu o faci? Ce face Ministerul Finanţelor: A spus clar că sunt date nişte limite până la final de an, că fiecare minister în parte, agenţie publică, orice structură publică trebuie să facă o astfel de analiză şi dacă sunt astfel de cheltuieli să şi le adapteze în mod corespunzător, nimic altceva. Nu înseamnă că aceasta s-a făcut pentru că până la final de an nu există şi banii necesari. Nu are legătură una cu alta. Până la final de an sunt şi bani pentru ce ne-am angajat că avem de făcut, atât în investiţii cât şi alte cheltuieli legate de veniturile românilor, pensii sau salarii. Dar, repet, dacă totuşi o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic de ce să nu se facă acest lucru”, a declarat Teodorovici la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu primarul Capitalei şi primarii de sectoare.

El a subliniat că este decizia ordonatorului de credit, că este ministru sau şef de agenţie, să se uite dacă ce s-a planificat s-a cheltuit este justificat nu, iar la prima rectificare  bugetară din 2019 se va analiza acest lucru.

 

De asemenea, Teodorovici a precizat că România poate, în maximum doi ani, să nu mai fie în situaţia de a mai avea deficit: „28 miliarde de lei nu înseamnă o sumă mare pentru o ţară ca România care are multe astfel de zone unde cheltuie bani în mod nejustificat.(…) Numai că România nu este în situaţia în care atenţia să fie strict pe reducerea deficitului. Noi trebuie să facem şi foarte multe investiţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *