Terenurile arabile ale României cumpărate de străini
În ultima perioadă se vând terenuri tot mai multe către cetăţeni stăini, ajungându-se ca mai mult de jumătate din suprafaţa agricolă a României să fie deţinută şi exploatată de străini. Efectele sunt negative asupra forţei de muncă dar şi asupra mediului înconjurător.
În acest context, compania chineză Reward Group, deţinută de Hu Keqin, unul dintre cei mai bogaţi chinezi, care deţine afaceri în industria alimentară, caută să cumpere teren agricol şi în România, după ce a ajuns să deţină 3.000 de hectare de teren în Franţa, în zonele Indre şi Allier. Grâul produs în Franţa va fi exportat către cele 1.500 de brutării ale companiei din China.
Hu Keqin are o avere estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, iar asociat în grupul Reward este şi fiica lui, Hu Jingzhu. Grupul controlat de chinez are afaceri în domenii precum industria alimentară, turismul, imobiliare şi industria chimică.
Oficialii Ambasadei României în China s-au întâlnit cu reprezentanţii grupului Reward, iar discuţiile au avut un caracter general, cu privire la climatul investiţional, statutul terenului agricol, sistemul de subvenţii. S-a mai discutat şi despre specificul şi profilul culturilor, dar şi despre categoriile de produse care sunt competitive la export. Interlocutorii chinezi au intenţia de a investi în sectorul vegetal, precum şi în procesare.
De-a lungul timpului mai multe nume sonore din China au realizat investiţii importante în România prin achiziţionarea unor companii existente pe piaţa românească, precum Shuanghui International Holdingd Ltd. în sectorul zootehnic, procesare, COFCO în sectorul cerealelor, Meikeduo Foodstuff Corp. în sectorul avicol.
Ca urmare a acţiunilor de promovare organizate de guvernul României şi de Ambasadă, o serie de companii chineze, care nu au anvergura companiilor menţionate anterior, au iniţiat relaţii de afaceri cu parteneri români. Aceste parteneriate se află în diferite stadii de negociere.
Studiile efectuate de experţi români arată că în prezent, între 40% şi 70% din suprafaţa arabilă a ţării noastre ar fi deţinută şi exploatată de străini. Cei mai mari proprietari sunt italienii. Ei lucrează 23% din terenul arabil. Urmează nemții și arabii. Ultimii dețin 10% din suprafața agricolă.
Pe de altă parte, un studiu realizat în anul 2017 de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, arată că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări.
Potrivit studiului, concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă având în vedere faptul că în tratatele de aderare la UE noile membre state din Europa de Est au obţinut perioade de tranziţie pentru liberalizarea pieţei de fond funciar (…) Informaţiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia sunt în mod particular puncte fierbinţi ale acestei probleme.
Documentul precizează de asemenea că în jur de 20%-30% din terenul arabil al ţării noastre aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE. Altfel spus, din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din aproximativ 13,3 milioane de hectare) sunt exploatate de străini. Numai în Timiş, spun analiştii Transnational Institute, se estimează că în jur de 150.000 de hectare de teren arabil, adică o treime din total, sunt exploatate de companii italiene.
Mai mult, din datele Institutului, în România se găsesc şi cele mai numeroase ferme atipice deţinute de cetăţeni străini.
Cea mai mare fermă din România aparţine companiei libaneze Maria Group şi se întinde pe 65.000 de hectare. Având propriul port şi depozit de cereale, grupul exportă carne şi cereale în special în Orientul Mijlociu şi Africa de Est.
Analiştii dau şi exemplul Bardeau Holding, un business legat de contele austriac Andreas von Bardeau, al cincilea cel mai mare proprietar de terenuri arabile din UE, care controlează 21.000 de hectare în Arad, Timiş, Caraş Severin şi Argeş. Compania are propria infrastructură de transport, două centre de depozitare cu o capacitate totală de 32.000 de tone, capacităţi de procesare şi activităţi de marketing.
Motivând că îşi diversifică portofoliul şi grupurile bancare, fondurile de pensii şi marii jucători europeni de pe piaţa asigurărilor au devenit în ultimii ani interesaţi de pământurile arabile din Estul Europei, inclusiv din România. După criza financiară din 2008, aceştia au creat fonduri de investiţii specializate care operează prin filiale locale şi care cumpără teren pentru a-l arenda mai departe pe perioade limitate de timp. Este cazul Rabo Farm Europe Fund, un vehicul investiţional de 315 milioane de euro deţinut de grupul olandez Rabobank şi care operează în Polonia şi România prin intermediul a 14, respectiv trei companii înregistrate naţional. Rabo Farm Europe Fund cumpără teren cu ajutorul unor intermediari locali, pentru a-l arenda ulterior unor fermieri sau antreprenori din ţara respectivă.
Totodată, italienii de la Generali, actori importanţi pe piaţa europeană a asigurărilor, deţin 4.500 de hectare în Vestul României printr-o subsidiară locală.
Studiul vorbeşte şi despre efectele acestui fenomen asupra economiei locale. Creşterea numărului de astfel de exploataţii duce la creşterea numărului de şomeri din agricultură, dar şi a celor care pleacă din ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Sursa foto: www.libertatea.ro