Terra a pierdut 60% dintre animalele sălbatice în 44 de ani
Populaţiile planetei de animale vertebrate sălbatice – mamifere, păsări, peşti, reptile şi amfibieni – au scăzut cu 60% din 1970 în 2014, a anunţat marţi, în raportul său anual, ”Planeta vie”, Fondul Mondial al Naturii (WWF), relatează DPA.
Declinul faunei vizează întreaga planetă, însă unele regiuni au fost deosebit de afectate, mai ales Tropicele, se arată în cea de a 12-a ediţie a acestui raport, publicat împreună cu Societatea Zoologică de la Londra, şi care are la bază urmărirea a 16.700 de populaţii – 4.000 de specii.
Activităţile umane – inclusiv distrugerea şi degradarea habitatelor -, dar şi pescuitul şi vânătoarea excesive, alături de alte forme de exploatare excesivă sunt principalele cauze ale acestui declin, se arată în raport.
”Noi am putea să fim ultima (generaţie) care ar putea să acţioneze pentru a inversa această tendinţă”, iar ”âână în 2020 va fi un moment decisiv în istorie”, se avertizează în document.
Cel mai ridicat nivel al declinului s-a înregistrat în America centrală şi de Sud – unde au dispărut 89% din vertebrate.
Speciile de peşte de apă dulce au fost, de asemenea, grav afectate, înregistrând un declin de 83%.
”Oamenii nu pot avea un viitor sănătos, fericit şi prosper pe planetă într-o climă destabilizată, cu oceane şi râuri epuizate, pământuri degradate şi păduri goale, golite toate de biodiversitate, ţesutul vieţii care ne susţine pe toţi”, avertizeazăt, în raport, directorul general al WWF Marco Lambertini.
El pledează în favoarea necesităţii unei revizuiri în domeniul dezvoltării durabile până în 2020 – care să ţină cont de obiectivele stabilite de ONU în 2015 şi de Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice de la Paris din 2015 – în vederea ”adoptării unui nou acord mondial privind natura şi omul, aşa cum am făcut cu privire la încălzirea globală, la Paris”.