Theresa May a cerut oficial Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului. Ce va răspunde UE

British Prime Minister Theresa May (L) is welcomed by European Council President Donald Tusk for a bilateral meeting during an EU summit in Brussels on October 20, 2017. The EU is expected to say that they will start internal preparatory work on a post-Brexit transition period and a future trade deal with Britain. / AFP PHOTO / POOL / Geert Vanden Wijngaert (Photo credit should read GEERT VANDEN WIJNGAERT/AFP/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare cu trei luni a Brexitului miercuri, scrie Reuters. May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere o amânare a Brexitului până pe 30 iunie.

„Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat May în faţa parlamentului. „Aşadar i-am scris în această dimineaţă preşedintelui Tusk, preşedintele Consiliului European, prin care îl informez că Marea Britanie doreşte o extindere a perioadei articolului 50 până pe 30 iunie”, a precizat May.

Ea a informat că plănuieşte să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară privind acordul Brexitului fără să precizeze însă când va avea loc acest vot. Partidul Laburist a informat că prin această decizie May forţează parlamentarii britanici să aleagă între un acord pe care l-au respins deja de două ori sau ieşirea din UE fără niciun acord.

Membrii pro-Brexit din Partidul Conservator al lui May se opun unei amânări prelungite pentru că se tem că acest lucru ar putea duce la amânarea Brexitului.

UE a informat că orice extindere ar trebui să fie până pe 23 mai sau „semnificativ mai lungă” şi va necesita ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare din mai. May a declarat că nu este în interesul britanicilor să participe la alegerile europarlamentare.

Conform unui document al UE obţinut de Reuters, UE ar trebui să ofere Marii Britanii o singură amânare pentru că mai multe ar lăsa blocul european într-o situaţie neplăcută.

Liderii UE sunt aşteptaţi să discute despre cererea lui May la un summit de la Bruxelles de joi şi vineri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul european a făcut destule pentru a oferi condiţii Marii Britanii.

„Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, fără noi garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat intens cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a afirmat Juncker.

Două ţări din UE ar putea bloca amânarea Brexit

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat miercuri primirea unei scrisori formale privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuşi să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar.

Franţa şi Italia ar putea bloca amânarea Brexit, ce va fi discutată la summitul UE din 21-22 martie, dacă Londra nu oferă garanţii că ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat, pe baza unui acord, informează agenţia de ştiri Tass,citând o sursă diplomatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *