Tineri fără perspective. 128.272 de absolvenți de liceu sau postliceală s-au înscris la şomaj în ultimii 3 ani

 

 

După absolvirea liceului sau a unei şcoli postliceale, foarte mulţi tineri aleg să devină…şomeri. Pentru că au senzaţia că nu au nicio perspectivă, aleg varianta de a trăi din ajutorul dat de stat.

 

Potrivit statisticilor ANOFM, 128272 de tineri absolvenţi s-au înscris la şomaj în ultimii 3 ani. Pentru 2018 s-au înscris, deocamdată, 956 de persoane. Cursurile de formare profesională par să nu îi intereseze prea tare. În 2017, un număr de 5945 de tineri au urmat astfel de cursuri, iar la sfîrşitul anului 457 dintre ei erau deja angajaţi.

Cine se încadrează să ia 250 de lei de la stat timp de 6 luni

Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pot solicita indemnizaţie de şomaj, absolvenţii înregistraţi în evidenţele ANOFM care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi de asemenea:

– nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii;

-nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Indemnizaţia de şomaj este în cuantum de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *