Toader a vorbit o oră ca să ne spună ce a făcut în doi ani pentru a ajuta pușcăriașii, penalii și politicienii

Timp de aproape o oră, Tudorel Toader a vorbit despre activitatea sa în funtea Ministerului Justiției. Firesc, Toader a început cu principala preocupare a sa și a patronilor săi politici, PSD-ALDE, deținuții. Mai mult de 15 minute, Toader a povestit ce a făcut pentru ca pușcăriașii din România să aibă condiții mai bune pe perioada executării pedepselor, să poată să își vândă pe internet operele de artă, și, în general, să se simtă acolo mai bine ca studenții prin cămine sau pacienții în spitale.

Raportul are 85 de pagini și, din fericire, Toader nu l-a citit integral.

„Când am venit ministru se vorbea foarte acut despre condițiile necorespunzătoare din penitenciare. A existat decizia pilot, am făcut o foaie de parcurs pentru CEDO cu măsurile de ameliorare a condițiilor din penitenciare. Personal am mers la CEDO și am prezentat acea foaie de parcurs. Sigur că nu s-a rezolvat, pentru că problema devenise una sistemică, pe care nu puteai să o rezolvi într-o lună, un an”, a susținut Toader.

Evident, în toată prezentarea despre sistemul penitenciar Toader nu a spus un cuvând despre victimele celor care au fost condamnați!

Următorul punct pe lista de realizări a lui Toader a fost Cartierul de Justiție, ideea cer nu îi aparține, proiectul fiind lansat de fostul ministru Robert Cazanciuc, dar al cărui nume nu a fost pomenit de Toader. Pasionat de arhitectură și istorie, Toader a mai vorbit 10 minute și despre ce a făcut, cu cine s-a întâlnit, ce vrea și ce visează în legătură cu Cartierul de Justiție. Și ca să nu rămânem prea prosști, Toader va lansa o monografie a Ministerului Justiției, lucrarea fiind în curs de finalizare. Dacă va nota și perioada OUG 13 sau pe cea a OUG 7, nu a spus.

În fine, Toader a mai găsit un subiect de maxim inters pentru public: arhivele.

„Nu mai putem sta să mergem în arhivă, să ne uităm în dosar, să vedem dacă e disponbil sau nu. Avem curţi de apel care deja au o experienţă bună în materia dosarului electronic scanând documentele respective. Am hotărât ca să introducem acest dosar electronic, să-l generalizăm, la nivelul fiecărei instanţe de judecată din România, chiar şi unde el există şi poate fi îmbunătţit. În acest sens avem un conteact cu Banca Mondială de 7,7 milioane de euro în baza cpăruia cumpărăm 6986 de computere şi 976 de scanere pentru documente”, a mai spus Tudorel Toader.

Nici acest proiect nu îi aparține, fiind lansat cu ani în urmă, dar Toader, profesor universitar, nu e obișnuit cu regula citării.

Pe tot parcursul declarației de presă, Toader nua pomenit nimic de haosul pe acre l-a adus în jsutiție, de OUG 7 sau de restul actelor normative pe care le-a suținut ca să ajute penalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *