Toader nu se lasă! Cererile de revocare a procurorului general și de numire a Adinei Florea la DNA au fost trimise Președintelui

Războiul pe care Toader îl duce împotriva Procurorului General Augustin Lazăr pentru subordonarea totală a parchetelor față de PSD a continuta, joi seară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunțând că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a trimis şi solicitarea pentru numirea Adinei Florea la şefia DNA.

„Am transmis cate presedintele Romaniei solicitarea de revocare din functie a procurorului general. Am transmis catre presedintele Romaniei si urmatoarele solicitaril de numire in functiile conducere: 1. Elena Giorgiana Hosu – procuror sef adjunct DIICOT; 2. Antonia-Eleonora Constantin – procuror sef al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ; 3. Iuliana Nedelcu – procuror sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ; 4.Florena-Esther Sterschi – procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ; 5. Adina Florea – procuror sef al DNA! Exprimam si speranta faptului ca presedintele va reciti atat art. 132 din Constitutie cat si Decizia CCR nr 358/ 2018”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a cere din nou revocarea sa din funcție.

Anunțul public al ministrului Justiției referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa „tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanța de contencios a „evaluării” procurorului general, efectuată cu depășirea atribuțiilor legale ale ministrului justiției, precum și a legalității documentului intitulat „Raport de evaluare”, arată Augustin Lazăr.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ atrage atenția că demersul ministrului justiției ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acțiunilor care afecteaza statul de drept și implementarea recomandărilor indicate.
De asemenea, procurorul general al PÎCCJ, Augustin Lazăr, subliniază că solicitarea de revocare din funcție a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului justiției „nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de Curtea Constituțională a României”.

Având în vedere cele expuse, Lazăr consideră că demersul ministrului justiției, cu conținut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituției de a-și îndeplini rolul constituțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *