Toader o propune din nou pe Florea la DNA în ciuda avizului ilegal al CNSAS!
Ministrul Justiție, Tudorel Toader, o propune din nou pe Adina Florea șef al DNA. Ministrul ar urma să transmite președintelui adeverințele de la CNSAS, potrivit cărora magistratul nu a colaborat cu fosta Securitate. Decizia vine după ce președintele României a refuzat de doua ori numirea Adinei Florea in funcția de procuror șef al DNA. Iohannis a invocat motive de legalitate în sensul că dosarul Adinei Florea nu era complet, întrucât CNSAS nu dăduse o adeverință în acest sens. Președintele CNSAS, Constantin Buchet, fost PRM-ist, înscăunat de PSD la șefia CNAS s-a conformat imediat și a emis adeverința de necolaborare fără a avea însă și avizul membrilor Colegiului.
Toader a confirmat pe reșelele de socializare că a transmis dosarul către Cotroceni.
Mesaj Tudorel Toader
Din categoria ” Să citim până/poate înțelegem !
Președintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa „calității” de colaborator.
Pe 27 decembrie 2018, am revenit către președintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.
La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că „…în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea”.
Pe data 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM, adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate. Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019.
Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente.
Avizul de necolaborare, emis ilegal de omul PSD-ului
Avizul de necolaborare cu Securitatea pentru Adina Florea, propunerea PSD pentru șefia DNA, aviz obligatoriu a exista la dosarul de candidat, a fost acordat ilegal de președintele acestei instituții, acuză majoritatea membrilor Colegiului într-o scrisoare adresată președintelui Iohannis.
Constantin Buchet, președintele CNSAS, este un fost membru PRM și a fost propus de Guvern pentru un loc în Consiliu. Buchet a mai fost membru al Consiliului, propus la momentul respetiv chiar de PRM, dar a fost forțat să demisioneze după ce a negat, fără a avea acest drept, informații din arhiva Securității apărute în spețiul public referitoare la Corneliu Vadim Tudor.
În acest moment, șase din cei 11 membri ai CNSAS contestă verdictul dat de Buchet în cazul Florea:„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existenţa adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care aţi transmis-o CSM şi aţi semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de preşedinte al CNSAS. Documentul face referire la situaţia verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana şi Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-aţi remis CSM, în numele întregii instituţii, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-aţi depăşit atribuţiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, aţi dat verdictul cu privire la lipsa calităţii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securităţii în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcţionare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calităţii de colaborator/lucrător al Securităţii, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet și citată de Mediafax.
Aceştia amintesc de ordonanţa de urgenţă care reglementează funcţionarea CNSAS, precizând că reverificarea Adinei Florea figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a instituţiei, iar procedura de reverificare poate fi finalizată doar în urma unui vot a cel puţin opt membri.
„Totodată, potrivit art. 23 alin (1) din OUG 24/2008 Colegiul poate lucra doar în prezenţa a cel puţin 8 membri. De altfel, în cazul doamnei Florea figurează pe ordinea de zi care ar urma să aibă loc azi, 10 ianuarie, iar procedura de reverificare a domniei sale se poate finaliza numai în urma votului Colegiului. După cum bine ştiţi, în mod firesc, orice membru al Colegiului ar putea solicita suplimentar verificările în cazul său, dacă se consideră necesar. Cu alte cuvinte, simpla prezenţă a sa pe ordinea de zi a şedinţei nu implică, de la sine, votarea menţinerii adeverinţei. În aceea adresă v-aţi pronunţat şi cu privire la lipsa calităţii de lucrător/colaborator în sensul legii în cazul doamnei Constantin Antonia Eleonora, deşi chiar dumneavoastră subliniaţi, în acelaşi paragraf, că persoana nu se verifică, potrivit art. 2 lit. b) coroborat cu art. 5 alin 1 din OUG 24/2008. Nici această speţă nu a făcut obiectul unei analize şi cu atât mai puţin al unui vot în Colegiu”, explică sursa citată.
Conform sursei menţionate, antepronunţarea preşedintelui CNSAS ridică probleme de legalitate, cerându-i lui Constantin Buchet să clarifice, atât în scris, cât şi public, situaţia fără precedent pe care a creat-o pentru instituţie. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că lipsa unei reacţii a preşedintelui CNSAS poate genera un blocaj al instituţiei.