Toată zăpada de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing este artificială

Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022, care au debutat pe 4 februarie, sunt primele care vor folosi aproape 100% zăpadă artificială. Zonele unde se desfășoară competițiile sunt „acoperite” de un zgomot asurzitor produs de cele peste 100 de generatoare de zăpadă și 300 de tunuri de zăpadă utilizate pentru a acoperi pârtiile de schi. Metoda fabricării zăpezii este considerată una periculoasă, care consumă numeroase resurse, asta în contextul fenomenului încălzirii globale, relatează CNN.

Să porți o conservație în locurile respective devine dificil, în contextul sunetului asurzitor al mașinăriilor care produc zăpada la Jocurile Olimpice de la Beijing. De jur împrejur, se văd peisaje maro, cu pământ uscat, complet lipsit de zăpadă.

Variabilitatea climei a forțat Jocurile de iarnă să se bazeze pe aproape 100% pe zăpada artificială. Schimbările climatice reprezintă o ameninţare pentru sporturile de iarnă, făcând mult mai periculoase condiţiile de desfășurare a competiţiilor. Zăpada naturală devine din ce în ce mai puţin abundentă în unele regiuni, ca urmare a schimbărilor climatice, punând în pericol industria mondială a sporturilor de zăpadă.

Din cele 21 gazde ale Jocurilor Olimpice de iarnă, începând cu prima ediţie din 1924, de la Chamonix (Franţa), cercetătorii estimează că până în 2050 doar 10 vor avea o climă adecvată şi niveluri ale căderilor de zăpadă naturală pentru a găzdui un astfel de eveniment.

Iar zăpada artificială vine cu un cost: necesită un consum incredibil de resurse, cu cantități masive de energie și apă pentru a o produce într-un climat care devine din ce în ce mai cald. Sportivii de elită spun, de asemenea, că sporturile în sine devin mai dificile și mai puțin sigure atunci când este implicată zăpadă produsă de om.

Aflate în medii naturale aride, cele două oraşe care vor găzdui întrecerile JO 2022, Beijing şi Zhangjiakou, ar putea folosi aproximativ 200 de milioane de litri de apă tratată chimic şi îngheţată cu ajutorul maşinilor de zăpadă, conform cercetătorilor.

Deşi China a susţinut în mod repetat că foloseşte numai precipitaţii naturale şi apă reciclată pentru zăpadă, au existat îngrijorări legate de faptul că rata mare de utilizare a apei ar putea pune presiune suplimentară asupra resurselor deja limitate ale regiunii.

Regiunea din jurul zonei unde se desfășoară jocurile olimpice în aer liber nu este prea potrivită pentru sporturile de zăpadă. Zăpada medie anuală în Yanqing, unde sunt pârtiile, și în Zhangjiakou, unde au loc multe dintre celelalte evenimente, inclusiv biatlonul, este de aproximativ 20 de centimetri.

Problema a fost rezolvată cu generatoarele și tunurile de zăpadă. TechnoAlpin, companie cu sediul în Italia, a fost folosită pentru a produce zăpada necesară pentru a acoperi cele patru spații de evenimente în aer liber din jurul Beijingului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.