Tomac face previziuni sumbre despre conflictul Rusia-Ucraina: „Vom asista la un război în Europa cum nu am mai avut de opt decenii”

Eugen Tomac a vorbit, duminică, la B1 TV, despre planurile militare ale Rusiei, care îngrijorează atât Europa, cât și SUA. Europarlamentarul PMP a subliniat faptul că liderul de la Kremlin a închis orice mijloc de dialog diplomatic, ceea ce înseamnă că se apropie momentul invaziei Ucrainei. De asemenea, diplomatul a explicat că în aceste zile Rusia desfășoară un război psihologic.

„Asistăm la un război psihologic declanșat de Federația Rusă, înainte de invazia Ucrainei. Este tot mai limpede că am intrat în etapa în care nu mai există cale de dialog şi atunci când diplomația nu mai are ce rezolvă, oricând ne putem aștepta să înceapă o invazie a statului din estul ţării noastre. Este clar că mesajele pe care le-a transmis MAE, prin care s-a luat măsura ca misiunea consulară de la Kiev şi de la Odessa să-și înceteze activitatea şi să le recomande cetățenilor să evite declasările în statul vecin este limpede că există date certe ca situația s-a deteriorat foarte mult. Discuțiile la cel mai înalt nivel dintre Washinghton şi Moscova arata foarte clar că planurile lui Putin de a invada Ucraina se apropie de deznodământ”, a declarat europarlamentarul.

Dacă va exista un conflict militar în țara vecină României, agresiunea ar putea fi comparată cu cea din al Doilea Război Mondial.

„Trebuie să fim din ce în ce mai atenți la ceea ce se întâmplă pentru că vom asista la un război în Europa cum nu am mai avut de 8 decenii. După cel de-al doilea război mondial, în Europa a existat pace şi prosperitate, indiferent de poziționările ideologice ale statelor. În acesta perioadă, Kremlinul încalcă toate regulile şi convențiile şi încearcă prin agresiune să invadeze un stat. În Ucraina aveam peste jumătate de milion de români. Este evident că pentru noi situație din acest stat şi destabilizarea regiunii reprezintă o preocupare majoră”, a declarat Tomac.

Planurile administrației rusești sunt cât se poate de clare, din moment ce Vladimir Putin refuză să ajungă la o înțelegere cu liderii străini.

„Faptul că NATO și-a concentrat integral efortul, iar statele aliate susțin România și au consolidat flancul estic arată că lucrurile nu mai sunt într-o zonă de speculație, ci asistam la o nouă pagină de istorie. În momentul în care sunt epuizate toate căile diplomatice pentru a aplana un conflict militar, ne putem aștepta la orice. Faptul că SUA a avansat o dată posibilă pentru invadarea Ucrainei arata clar că Moscova a închis orice urmă de dialog și încearcă să ducă în eroare opinia publică mondială cu privire la motivele pentru care pregătește acesta agresiune militară. În clipa în care nu mai exista dialog, iar amenințările curg, se poate întâmpla orice. Faptul că în mod constant şi continuă şi exerciții militare comune în Belarus, arata foarte clar planul Moscovei”, a mai spus diplomatul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.