Torționarul Ioan Ficior a murit în pușcărie!
Torționarul Ioan Ficior a murit la Spitalul Penitenciar Jilava, unde ispășea o condamnare de 20 de ani de închisoare.
Pe 29 martie 2017, Ioan Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de temniță, făcându-se vinovat de moartea a 103 deținuți închiși în lagărul de muncă de la Periprava, unde a fost comandant. Ficior a fost obligat și la plata a 310.000 de euro, despăgubiri către supraviețuitorii pe care i-a torturat.Ioan Ficior a devenit la acea dată al doilea torționar condamnat, după Alexandru Vișinescu.
Pe lângă cei 103 deținuți uciși prin tortură, mulți alții au supraviețuit bătăilor și înfometării.
La momentul încarcerării sale, starea de sănătate era precară din cauza vârstei și a unor probleme pe care le acuza de mai mulți ani.
Pe lângă faptul că a instaurat un regim de teroare în coloniile de muncă unde a lucrat, Ioan Ficior obişnuia să ducă o viaţă plină de chefuri şi să aibă relaţii sexuale cu soţia unui subaltern. Un om simplu, fără liceu, cu un tată pensionar şi mamă casnică, el a devenit membru de partid în 1946. Zece ani mai târziu a fost dat afară, după ce părinţii şi soţia sa îi frecventau pe membrii cultului baptist. Torţionarul a ajuns la colonia de muncă de la Periprava în septembrie 1958, fiind mutat disciplinar după ce a favorizat comiterea unor abuzuri la coloniile de muncă Poarta Albă, şi Borzeşti şi Penitenciarul Suceava, unde a fost angajat timp de trei ani.
Conform fişei sale de cadre, iniţial a ocupat la Periprava funcţia de locţiitor al comandantului pentru munca de pază şi regim, iar în 1960 a fost promovat în funcţia de comandant. Din fişa sa de cadre aflăm că făcea chefuri cu subordonaţii şi a întreţinut „legături intime” cu soţia locţiitorului său. Pentru aceste fapte a fost retrogradat şi numit locţiilor comandant la colonia de muncă Giurgeni. Periprava rămâne o dovadă vie a crimelor produse aici pe vremea când Ioan Ficior comanda colonia de muncă. Într-un colţ al cimitirului s-au descoperit 11 morminte ale foştilor deţinuţi politici care au murit în lagărul de muncă. Primele cinci morminte au fost descoperite în 2013, iar alte şase anul trecut, de către o echipă de arheologi din Cluj.