Tot mai mulți oficiali britanici se îndoiesc că se va ajunge la Brexit
Mai mulţi parlamentari conservatori şi laburişti plănuiesc să forţeze guvernul britanic să amâne Brexitul cu câteva luni pentru a evita o ieşire fără acord dacă parlamentul va respinge acordul premierului Theresa May, scrie The Guardian.
Discuţiile între parlamentarii Partidului Conservator şi cei ai Partidului Laburist din opoziţie au loc de câteva săptămâni. Parlamentarii vor să se asigure că Brexitul, care ar trebui să aibă loc pe 29 martie, va fi amânat cel puţin până în iulie. De asemenea, conform The Guardian, miniştrii cabinetului au discutat despre opţiunea unei amânări cu mai mulţi parlamentari din ambele partide, iar Downing Street ia în considerare şi scenarii în care o astfel de amânare este cerută de Bruxelles.
Un parlamentar conservator important a declarat: “Am avut aceste discuţii cu miniştrii. Nu vor recunoaşte acest lucru în public dar bineîneţeles că trebuie să analizăm şi opţiunea unei amânări. Dacă suntem determinaţi să evităm un Brexit fără acord şi acordul prim-ministrului eşuează, va trebui să cerem să se oprească numărătoarea inversă şi astfel vom avea timp pentru a decide ce vom face mai departe”.
Dominic Grieve, un parlamentar conservator şi fost procuror general, a declarat că şi dacă acordul lui May va fi aprobat, nu este destul timp pentru a trece prin parlament legislaţia necesară pentru ca Brexitul să aibă loc fără probleme, astfel că o amânare ar putea să fie necesară.
Purtătoarea de cuvânt privind Brexitul a Partidului Laburist, Keir Starmer, a declarat că parlamentul va trebui să discute despre toate opţiunile, inclusiv o posibilă amânare: “Dacă acordul prim-ministrului este respins la începutul lui ianuarie, atunci vom avea doar nouă săptămâni până când va trebui să părăsim UE”, a declarat ea.
UE a comunicat că ar putea lua în considerare amânarea Brexitului pentru un motiv pertinent, însă a subliniat că acest lucru nu ar însemna redeschiderea negocierilor. Blocul european ar fi dispus să ofere mai mult timp pentru organizarea unui al doilea referendum.
Chuka Umunna, parlamentar al Partidului Laburist, a declarat: “Realitatea dură este că principala cale de a opri un Brexit fără acord, care este posibil, este prin obţinerea unei extinderi a procesului articolului 50. UE a fost clară – ne vor acorda o amânare pentru a permite un nou vot, nu pentru alte negocieri, aşa că dacă ne-am angaja să organizăm un nou referendum, putem să oprim un Brexit fără acord”.
Un ministru britanic susţine că există 50% şanse ca Brexitul să fie oprit
Ministrul Comerţului, Liam Fox, a declarat că există o „şansă de 50-50” ca Brexitul să fie oprit dacă Parlamentul respinge acordul de divorţ dintre guvernul britanic şi Uniunea Europeană de luna viitoare.
„Dacă nu ar fi trebuit să votăm, nu cred că i-aş fi dat Brexitului mai mult de 50-50”, a declarat Fox, unul dintre principalii susţinători al ieşirii din UE, pentru Sunday Times.
Cu doar trei luni până la termenul în care Regatul Unit urmează să părăsească UE pe 29 martie, acordul privind Brexit se împotmoleşte, deschizând mai multe posibilităţi, de la un Brexit fără o înţelegere comercială până la o anulare a acestuia.
La începutul lunii Theresa May a respins îndemnurile în vederea organizării unui al doilea referendum pe tema Brexitului, perceput ca o posibilă soluţie la impasul politic provocat de ostilitatea faţă de acordul divorţului încheiat cu Bruxellesul.
Acest al doilea referendum „nu ne va face să avansăm, probabil, mai mult“ şi „ne-ar împărţi şi mai mult ţara chiar în momentul în care lucrăm să o unim“, a precizat May.
Brexitul urmează să se concretizeze la 29 martie, însă acordul divorţului încheiat în noiembrie cu Bruxellesul, după 17 luni de negocieri aprige, întârzie să-i convingă pe deputaţii din toate taberele politice – indiferent că susţin un Brexit fără concesii sau apără o rămânere în clubul european.