Totul despre boala care ucide 9 milioane de oameni pe an

 

Numită “ucigaşul silenţios”, hipertensiunea nu se vindecă dar poţi învăţa să trăieşti cu ea dacă o tratezi şi adopţi un stil de viaţă sănătos. Altfel, boala te poate ucide.

 

 

La nivel mondial, anual, circa nouă milioane sunt răpuşi de hipertensiune. Boala afectează ochii, rinichii, creierul şi inima iar când valorile ei sunt mult peste normal există riscul de accident vascular cerebral şi  boli cardiovasculare.

 

Care este valoarea normală

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a  tensiunii arteriale este de 120/80 mmHg. Când valoarea ajunge la 140(tensiune sistolică)/90(tensiune diastolică) mm Hg trebuie să mergeţi la medic pentru că există riscul să faceţi accident vascular cerebral sau să dezvoltaţi o boală cardiovasculară”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

 

 

Vârsta, factor ce modifică valorile

Dacă pentru persoane cu vârste între 20-24 de ani, valoarea normală este 117/77 mmHg, pentru cele cu vârste între 60-64 de ani valoarea normală este 134/87 mmHg. Potrivit unui studiu, riscul de hipertensiune pentru persoanele cu vârste mai mici de 55 de ani este mai mic pentru femei decât pentru bărbaţi. Se pare că până la instalarea menopauzei organismul femeilor este mai ferit de această afecţiune.

 

Ce ai voie şi ce nu

Dieta unui hipertensiv presupune reducerea sau chiar eliminarea consumului de sare. Pentru a potenţa gustul mâncărurilor puteţi înlocui sarea cu mirodenii precum usturoiul, chimenul, oregano, busuioc, chimen. De asemenea,  renunţaţi la prăjeli, alcool, grăsimi, tutun, conservanţi, zahăr şi arome sau cloranţi artificiali. Evitaţi şi cafeaua pentru că stimulează  secreţia de adrenalină şi, implicit, vă creşte tensiunea. Pentru normalizarea tensiunii puteţi lua suplimente de potasiu sau consumaţi caise, banane, portocale, ţelină, cartofi şi roşii.

 

Ce boli ascunde la copii

În cazul copiiilor, pentru a vorbi de hipertensiune terbuie ca valoarea înregistrată să fie mai mare decât cea a 95% dintre copiii de aceeaşi vârstă, sex şi înălţime. De exemplu, la vârsta de 10 ani, valorile normale sunt între 110/70 mmHg şi 130/92 mmHg. Hipertensiunea la copii poate ascunde boli grave precum  cele carviovasculare, de rinichi sau hipertiroidism.

 

Factori de risc

  • Obezitate
  • Diabet tip 2
  • Colesterol crescut
  • Trigliceride mari
  • Istoric familial

 

Pericolele valorilor prea mici

Şi tensiunea mai mică decât cea normal poate ascunde boli precum  tahicardia, septicemia sau pancreatita.  La valori mai mici de 90/60 mmHg apar ameţeala şi leşinul. Persoanele cu hipotensiune trebuie să meargă la medic, să se hidrateze şi să consume alimente sărate.

 

5 milioane de români suferă de hipertensiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *