Totul despre pancreatită. Metode simple prin care putem evita această boală gravă

O metodă simplă şi la îndemâna oricui poate preveni apariţia unei boli greu de stăpânit: pancreatita. Medicii susţin că o alimentaţie echilibrată, bogată în fibre vegetale ne ajută să ne ferim de această afecţiune. Prin urmare, consumaţi multe fructe, legume şi cereale integrale.

 

Atât de importantă este activitatea lui, încât pancreasul poate fi comparat cu o uzină chimică. Cele mai frecvente cauze de apariţie a pancreatitei acute sunt: ingestia de alcool şi/sau alimente. Când consumaţi alimente, greu de digerat, nu neapărat în cantităţi mari, enzimele pancreatice pot fi secretate în exces şi apare fenomenul de autodistrugere a pancreasului. Un alt factor declanşator pot fi calculii biliari sau, pentru 5% din cazuri, anumite medicamente. În general, pancreatita acută apare după perioada de post prelungit, când se face brusc trecerea la o dietă bazată pe alimente greu de digerat, cum ar fi carnea de porc sau miel.

 

 

Atenţie la grăsimi!

O parte dintre bolnavii de pancreatită au valori mari ale colesterolului şi trigliceridelor. Necesitatea de grăsimi în alimentaţie este dictată de tulburările apărute în procesul de asimilare a acestora ca urmare a scăderii funcţiei secretoare a pancreasului şi ficatului. De aceea trebuie să evitaţi consumul masiv de grăsimi pentru că agravează boala şi, în principiu, să le utilizaţi pe cele vegetale.

 

30 g zahăr/24 de ore

Nu faceţi abuz nici de dulciuri. În principiu, raţia de zahăr, recomandată pentru 24 de ore, este de 30 de grame, pentru că, în pancreatită, este dereglată secreţia de insulină şi, implicit, şi procesul desimilare a glucozei în organism. Mai uşor de metabolizat este mierea, dar nu trebuie să faceţi abuz.

 

8 grame sare/24 de ore

Pentru că sarea accelerează secreţia pancreatică este ideal să nu consumaţi mai mult de 8 g de sare în 24 de ore. Puteţi consuma brânză de vaci şi lactate degresate. De asemenea, trebuie să mâncaţi de patru ori pe zi, mese nu foarte bogate. Trebuie eliminate total din alimentaţie fasolea, mazărea, varza şi ridichile.

 

 

Alimente recomandate

 

Pentru a evita problemele trebuie să mâncaţi, în general, pâine prăjită, supă de legume, carne slabă, de viţel sau pui. Dintre legume puteţi opta pentru cartofi şi morcovi şi piureuri şi budinci.Puteţi mânca, de exemplu, orez sau cereale integrale cu lapte degresat, compoturi, sau dintre fructe, cireşe, căpşuni şi pepeni.

 

 

5 reguli de bază

– excludeţi băuturile alcoolice

– nu mâncaţi alimente grase

– includeţi multe fibre în dietă

  • trataţi orice afecţiune a vezicii biliare sau ficatului
  • nu luaţi medicamente fără recomandarea medicului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *