Tragedia de la Colectiv: 3 ani, NICIUN vinovat !
România îşi aduce aminte astăzi de cea mai mare tragedie de după 1989, incendiul de la clubul Colectiv din fatidica noapte de 30 spre 31 octombrie ! Durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii, suferinţa răniţilor care şi-au petrecut ultimii trei ani prin spitale.
Un proces care se tot amână şi o Românie care, în continuare, nu poate face faţă unui nou „Colectiv”. Iată bilanţul negru al celor trei ani care s-au scurs de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri. După lupta cu flăcările, pentru răniţii din Colectiv a început o altă bătălie: cea cu sistemul medical din ţara noastră. Mulţi au ieşit învinşi. Au pierit cu zile, acuzau rudele. Iar medicii le-au dat dreptate: o mare parte dintre victime a murit nu din cauza rănilor, ci din pricina infecţiilor nozocomiale. Au pierdut lupta cu un sistem învechit, slab dotat şi total nepregătit pentru o astfel de tragedie. În tot acest timp, autorităţile prezentau situatia sub control si nu făceau decât să repete: ” Avem tot ce ne trebuie”!
După 3 ani: România NU mai are bancă de piele!
La trei ani de la tragedia din Colectiv, România nu mai are bancă de piele, copiii merg în continuare în şcoli fără autorizaţii de la pompieri, tinerii în cluburi care stau să se prăbuşească, spitalele sunt bântuite de aceleaşi infecţii mortale, iar în marile oraşe se construieşte haotic. La 3 ani de la tragedia din Colectiv, soldată cu 64 de morţi şi aproape 200 de răniţi, vinovaţii pentru suferinţa uriaşă nu au fost încă pedepsiţi, în continuare mii de clădiri funcţionează fără autorizaţie de incendiu, iar spitalele româneşti sunt încă bântuite de infecţii. La fel de revoltător este că, după 3 ani, pe un geam al clădirii Pionierul, în care se afla Clubul Colectiv, tronează un anunţ scris pe o bucată de hârtie: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de incendiu”.
„‘Există de toate. Nu avem nevoie de nimic. Ne descurcăm”‘. Acesta a fost refrenul repetat de autoritati, inclusiv de ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, imediat după tragedie.
Zilele s-au scurs, şi în timp ce numărul morţilor creştea, pe facebook curgeau cererile de bani. Majoritatea pentru transferul ranitilor in strainatate, desi guvenrul asigura acoperirea tuturor cheltuielilor.
Primii care au inceput sa vorbeasca despre asta au fost rudele pacientilor de la Spitalul de Arsi, pe 6 noiembrie 2015. Daniel Ciobanu ar fi trebuit transferat in Israel, insa din cauza infectiilor, nu a mai ajuns acolo. A murit o zi mai tarziu.
In noiembrie 2015, 8 dintre ranitii din Colectiv ajungeau la Bruxelles. Doi dintre ei au intrat in stop cardio-respirator la aterizare si au fost salvati dupa zeci de minute de resuscitare.
Totul s-a întâmplat însă după ce Guvernul Ponta a cazut în urma presiunilor străzii. Zeci de mii de oameni au luat parte atunci la proteste în toată ţara.
Unii doctori susţineau că pentru a putea fi salvaţi, răniţii ar fi trebuit transportaţi în străinătate până în ziua a cincea, termen după care, în cazul arşilor încep să apară infecţiile.
Dar pentru 27 de tineri viaţa s-a terminat în Colectiv, în seara incendiului. Pentru ceilalţi 37 lupta a luat sfârşit după zile sau luni de chin în spitalele din ţară sau strainatate.
Patron Colectiv: Tragedia s-ar putea repeta oricând!
Intre timp, Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv spune că tragedia s-ar putea repeta dacă nu se vor lua măsuri. Acesta a declarat că vrea să plătească doar pentru greșelile lui. „Speranţa mea este ca judecătorii care vor judeca să îşi dorească să afle adevărul pentru că eu asta înţeleg eu judecată, prima dată să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat, după care să ne dăm seama cine şi ce responsabilităţi avea. nu îmi doresc şi nu accept ideea că aş putea fi făcut responsabil şi ar trebui să plătesc eu pentru greşelile altora, a spus Costin Mincu.
Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, apreciază că ar trebui să existe o lege care să prevadă în mod clar condiţiile în care un spaţiu public poate fi utilizat, deoarece aplicarea amenzilor pentru lipsa autorizaţiilor nu reprezintă o soluţie, având în vedere că în locul respectiv se menţine riscul producerii unei tragedii.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă au trimis în instanţă dosarul Colectiv încă din aprilie 2016. Cu toate acestea, judecata acestui proces este departe de a se finaliza. Fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii Colectiv şi ai firmei de artificii şi pompierii care nu şi-au îndeplinit sarcinile de autorizare a clubului vor fi judecaţi într-un singur dosar, aflat la Tribunalul Bucureşti. În iulie 2018, judecătorul Valeriu Mihai Terceanu care avea dosarul pe rol, s-a pensionat, aşa că procesul s-a reluat de la capăt.