Trappist-1 este sistemul solar cu cele mai mari şanse pentru a susţine viaţa (studii noi)

Au fost descoperite planete care pot susține viața pe suprafața lor. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Noi observaţii asupra unui sistem solar cu şapte planete aflat la 40 de ani lumină de Pământ au confirmat că acesta ar putea fi cel mai bun loc pentru a găsi viaţă în afara sistemului nostru solar, relatează luni Press Association.

Sistemul solar Trappist-1 a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în urmă cu un an, când astronomii au dezvăluit că include mai multe planete ca Pământul.

Noi amănunte fascinante au ieşit la iveală despre planetele din sistemul Trappist-1, în contextul în care oamenii de ştiinţă încearcă să afle mai multe despre compoziţia şi atmosfera lor.

Telescopul spaţial Hubble a fost utilizat pentru a captura semnale de lumină revelatoare în momentul în care planetele trec prin faţa stelei lor.

Analiza modului în care lumina solară a interacţionat cu atmosfera planetelor a arătat că toate cele şapte planete sunt stâncoase sau telurice, ca Pământul, apa reprezentând până la 5% din masa acestora.

Prin comparaţie, oceanele Terrei reprezintă doar 0,02% din masa Pământului. Experţii sunt de acord că apa, ideal în stare lichidă, este o condiţie indispensabilă pentru apariţia vieţii.

Se crede că cel puţin patru din planetele Trappist-1 au climate temperate, ceea ce deschide posibilitatea existenţei unor oceane, lacuri sau râuri de suprafaţă.

Una dintre ele, Trappist-1e, se remarcă prin cele mai multe similitudini cu Pământul, în termeni de mărime, densitate şi cantitate de energie luminoasă primită de la soarele ei.

Dr. Amaury Triaud, din cadrul Universităţii din Birmingham, un membru dintre cei mai importanţi ai echipei internaţionale, a declarat: „Dintre cele şapte planete şi dintre toate exoplanetele care au fost descoperite până acum Trappist-1e seamănă cel mai mult cu Pământul, dacă luăm în considerare cantitatea de energie primită de la soare şi densitatea sa, care se reflectă în compoziţia sa internă”.

„Pasul nostru următor este de a afla dacă planeta are o atmosferă, întrucât singura noastră metodă de a depista prezenţa biologiei dincolo de sistemul solar se bazează pe studierea chimiei atmosferei exoplanetelor”, a adăugat el.

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/02/05/trappist-1-este-sistemul-solar-cu-cele-mai-mari-sanse-pentru-a-sustine-viata-studii-noi–49783

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.