Trei ani termenul de prescriere a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate

Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se vor prescrie după doar trei ani dacă Parlamentul va adopta amendamentul propus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și semnat de peste 100 de membri ai legislativului. Propunerea a fost votată marți în Comisia Juridică a Camerei Deputaților acolo unde majoritatea PSD-ALDE-UDMR a susținut acest amendament.

Amendamentul, susținut în Comisia juridică de deputatul PSD Eugen Nicolicea și votat ulterior prevede că: „Faptele săvârşite de persoanele încadrate în categoriile prevăzute în art. 1 ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen general de 3 ani de la data săvârşirii lor în conformitate cu art. 2517 din legea Codul civil.”

Reprezentantul USR, deputatul Stelian Ion, a propus ca termenul de prescriere să fie de șase ani, echivalentul unui mandat și jumătate, însă propunerea a fost respinsă.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depusîn Parlament, la sfârșitul anului trecut,  trei proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală prin care se propune inclusiv redefinirea unor infracțiuni precum luarea și darea de mită, traficul de influență și abuzul în serviciu. În același timp, deputatul PSD propunea și reducerea pedepselor și executarea lor la domiciliu.

Cătălin Rădulescu a fost condamnat, în decembrie 2016, definitiv, de instanța supremă, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. De asemenea,
Rădulescu este cercetat penal după ce a susținut în cadrul unui interviu că și-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluție și se declară pregătit să o folosească din nou.

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Trei ani termenul de prescriere a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate

  1. avand in vedere ca nu prea are cine sa verifice starea de incopatibilitate si ca e putin probabil ca Alesii sa fie foarte sinceri in declaratia de interese este aproape sigur ca se lasa portile larg deschise afacerilor de familie sau de clan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *