Trei palestinieni ucişi în raiduri ale armatei israeliene după zeci de tiruri de rachetă trase de Hamas

Hamasul a tras miercuri aproximativ 70 de rachete din Fâşia Gaza către Israel, potrivit armatei israeliene care a ripostat prin raiduri aeriene în care au fost omorâte trei persoane – inclusiv o femeie însărcinată şi bebeluşul ei, relatează AFP.

Aripa armată a Hamas a revendicat tirurile contra Israelului şi a anunţat într-un comunicat că ”rezistenţa” palestiniană a lansat un mare număr de rachete contra unor ”poziţii inamice din jurul Fâşiei Gaza”.

”Aproximativ 70 de tiruri din Gâşia Gaza către teritoriul israelian au fost înregistrate pentru moment”, a anunţat armata israeliană la miezul nopţii de miercuri spre joi într-un comunicat.

Majoritatea rachetelor a căzut în zone nelocuite, iar 11 dintre ele au fst interceptate de sisteme antirachetă israeliene, a precizat ea.

Însă două rachete s-au abătut asupra oraşului israelian Sderot, au anunţat poliţia şi armata, unde o persoană a fost uşor rănită de schije, iar alte câteva au fost spitalizate în stare de şoc, au anunţat serviciile medicale israeliene.

Televiziunile israeliene au difuzat imagini cu o casă şi maşini avariate de rachete la Sderot, iar sirene de alarmă au răsunat în mai multe localităţi israeliene din apropierea barierei de securitate cu Fâşia Gaza, îndemnându-i pe locuitori să intre în adăposturi.

Armata israeliană a anunţat că a efectuat ”raiduri aeriene ca răspuns la tiruri de rachete asupra teritoriului israelian din Fâşia Gaza”, vizând ”situri teroriste” aparţinând mişcării islamiste palestiniene Hamas, care guvernează acest teritoriu.

Ea a precizat că a atins aproximativ 100 de ”ţinte militare” aparţinţnd Hamas, inclusiv ”complexe de antrenament şi locuri în care se fabrică armament”.

ONU a îndemnat la calm şi a deplâns tirurile de rachetă Hamas. ”Sunt profund alarmat de escaladarea violenţei între (Fâşia) Gaza şi Israel şi mai ales de numeroasele rachete trase astăzi (miercuri) către localităţi din sudul Israelului”, a declarat, citat într-un comunicat trimisul special al ONU Nikolai Mladenov.

El a îndemnat toate părţile ”să se îndepărteze de pe marginea prăpastiei”.
Creşterea bruscă a tensiunilor, miercuri, intervine în contextul în care Israelul şi Hamasul discută în mod indirect despre un eventual armistiţiu prin intermediul Egiptului şi ONU.

Liderii Hamas au ţinut în ultimele zile reuniuni la Gaza, însă nu s-au divulgat detalii

Potrivit presei israeliene, Cabinetul israelian de securitate urma să se reunească joi dimineaţa în vederea unei continuări a discuţiilor despre condiţiile unui eventual armistiţiu.

Israelul şi Hamasul au purtat trei războaie din 2008.

Tensiunile sunt puternice mai multe luni între cele două părţi. Palestinienii protestează aproape în fiecare vineri, de la 30 martie, în apropierea barierei care desparte Fâşia Gaza de teritoriul israelian, denunţând blocada impusă de peste zece ani enclavei şi cerând dreptul la întoarcerea palestinienilor care au fugit sau au fost izgoniţi de pe pământurile lor la înfiinţarea Israelului în 1948.

Cel puţin 163 de palstinieni au fost ucişi în tiruri israeliene în Fâşia Gaza de la 30 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *