Trump îi anulează șefei Camerei Reprezentanților vizitele în Afganistan și la NATO, dar prima doamnă s-a deplasat în Florida cu un avion guvernamental

Blocajul bugetar, „shutdown”, devine o reglare de conturi între Donald Trump şi Nancy Pelosi, cu lovituri sub centrură, scrie AFP. Preşedintele american şi preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor s-au angajat într-un conflict dur de peste trei săptămâni, în centrul căruia se află acest impas bugetar ce afectează 800.000 de angajaţi federali, care nu-şi mai încasează salariul.

Trump a informat-o joi pe șefa Camerei Reprezentanților , al treilea om în stat, că a anulat o deplasare pe care aceasta urma să o efectueze în Afganistan cu o aeronavă militară, subliniind într-o scrisoare încărcată de ironie că ar fi preferabil să rămână să muncească la Washington.

Această scrisoare, făcută publică de Casa Albă, apare în urma cererii, formulate miercuri de Pelosi, de amânare a tradiţionalului discurs despre ”starea Uniunii”, prevăzut la 29 ianuarie, evocând motive de securitate.
Tradiţia vrea ca preşedintele Camerei inferioare să-l invite pe preşedinte să susţină acest discurs anual în faţa membrilor reuniţi ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

În centrul conflictului bugetar care-i opune se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul, pentru care cere 5,7 miliarde de dolari. Democraţii nici nu vor s-audă.

”Din cauza shutdownului, îmi pare rău să vă informeze că deplasarea dumneavoastă la Bruxelles, în Egipt şi în Afganistan a fost amânată”, scrie Trump. ”Sunt sigur că veţi fi de acord cu mine că amânarea acestui eveniment de relaţii publice este o decizie bună”.

”Eu cred de asemenea că, în această perioadă, ar fi preferabil să vă aflaţi la Washington pentru a negocia cu mine”, mai scrie el.

”Bineînţeles, dacă vreţi să călătoriţi cu avionul comercial, alegerea vă aparţine”, continuă el. Puterea executivă le permite, în mod tradiţional, liderilor Congresului să folosească avioane militare în deplasările lor.

Obiectul vizitei lui Pelosi era ”să exprime recunoştinţa faţă de bărbaţi şi femei în uniformă” şi să obţină ”informaţii critice în termeni de securitate naţională”, a subliniat purtătorul său de cuvânt Drew Hammill.

El a precizat că, în cadrul etapei de la Bruxelles, delegaţia aleşilor urma să întâlnească reprezentanţi de rang înalt NATO şi aliaţi, pentru a ”reafirma soliditatea angajamentului Statelor Unite în cadrul Alianţei”.

El a subliniat totodată că, spre deosebire de ceea ce susţine Casa Albă, nu era prevăzută vreo oprire în Egipt în cadrul acestei vizite – programate în weekend.

”Un răspuns pueril nu merită alt răspuns pe acelaşi ton”, a reacţionat senatorul republican Lindsey Graham, criticându-i pe amândoi protagoniştii.

”Ameninţarea doamnei Pelosi de a anula discursul despre starea Uniunii este foarte iresponsabilă şi clar politică”, a continuat el.

”Decizia domnului Trump de a o împiedica pe doamna Pelosi să folosească un avion militar să se ducă să se întâlnească cu trupele noastre în Afganistan sau cu aliaţii noştri din Egipt sau NATO este de asemenea deplasat”, a apreciat senatorul.

Melania Trump se duce în Florida cu un avion guvernamental

Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, şi fiul său Barron au aterizat joi în Florida la bordul unui avion guvernamental, în pofida shutdown-ului, închiderea parţială a guvernului federal american, notează canalul ABC, citat vineri de agenţia dpa.

Cu câteva ore mai înainte, Jake Sherman de la Politico a postat pe Twitter că cei doi s-au dus să-şi petreacă weekendul la clubul privat al preşedintelui Donald Trump Mar-A-Lago. Ei au plecat în Florida cu un avion guvernamental care a decolat de la baza forţelor aeriene Andrews din afara Washingtonului.

Pe de altă parte, ziua de joi a fost plină de planuri de călătorie anulate în timp ce închiderea parţială a guvernului federal a bătut recordul, intrând în a 27-a zi.

Preşedintele Trump şi-a anulat, de asemenea, deplasarea din 22 ianuarie, la Forumul Economic Mondial de la Davos, din Elveţia.

Departamentul de Stat îşi recheamă toţi angajaţii, în pofida ”shutdown”-ului

Departamentul de Stat al SUA, afectat ca întreaga administraţie federală de „shutdown”, a explicat joi că a găsit finanţare pentru a asigura buna funcţionare a diplomaţiei americane, relatează AFP.

Ministerul condus de Mike Pompeo le-a cerut tuturor angajaţilor să revină la lucru cu începere de duminică, zi care marchează începutul unei noi perioade două săptămâni la finalul căreia teoretic salariile trebuie să fie plătite.

Lunii fiind zi liberă în Statele Unite, revenirea lor efectivă se va face marţi.

Spre deosebire de numeroşi angajaţi federali care, în lipsa aprobării de către Congres a unui buget pentru 2019, lucrează benevol, cei 75.000 de funcţionari ai Departamentului de Stat vor fi plătiţi cu începere de la acea dată.

„Avem nevoie de toate echipele noastre pentru a face faţă multitudinii mizelor cruciale care necesită leadershipul american”, a declarat jurnaliştilor un responsabil din cadrul Departamentului de Stat sub acoperirea anonimatului.

„Suntem, de asemenea, foarte îngrijoraţi de dificultăţile financiare tot mai mari care afectează salariaţii”, a adăugat sursa.

Departamentul de Stat a precizat că resursele sale vor fi utilizate cu mare atenţie şi că angajaţii trimişi în şomaj tehnic timp de aproape patru săptămâni de „shutdown” nu vor primi imediat, retroactiv, salariul pe care nu l-au încasat până în prezent.

Dacă „shutdown”-ul depăşeşte o lună, ministerul american de externe nu este sigur că va putea să-şi plătească în continuare angajaţii.

Joi, 40% dintre angajaţii săi de pe teritoriul SUA au fost trimişi în şomaj tehnic.

Vineri, în a 28-a zi a „shutdown”-ului, negocierile erau în impas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *