Trump îl cataloghează pe Biden drept ”cretin”

Donald Trump şi Joe Biden nu s-au întâlnit în Iowa, un stat agricol în Midwest, însă înfruntarea lor la distanţă, tensionată şi agresivă, relevă cum ar putea arăta un eventual duel între ei în alegerile prezidenţiale americane din 2020, relatează AFP.

Alegerile primare democrate sunt foarte deschise, însă Joe Biden rămâne pentru moment favorit, în sondaje, în a-l înfrunta pe preşedintele republican, care doreşte un al doilea mandat de patru ani.

Exprimându-se în aceaşi timp – la Council Bluffs şi Mount Pleasant, două oraşe situate la 400 de kilometri depărtare -, cei doi septuagenari cu cariere radical diferite au pozat marţi în apărători neobosiţi ai intereselor fermierilor americani. Însă şi-au multiplicat atacurile reciproce.

”El este cel mai slab, din punct de vedere mental” dintre candidaţi, a declarat preşedintele american înainte să ia avionul către Iowa, catalogându-l pe posibilul său adversar democrat drept ”cretin”.

Foarte pornit, locatarul Casei Albe a părut să pună în discuţie capacitatea de a guverna a fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama. ”El arată altfel, se comportă altfel, este şi mai lent ca înainte. Nu ştiu…”, a spus el, cu o formulă plină de subînţelesuri.

”Ceilalţi au mai multă energie”, a adăugat el, referindu-se la ceilalţi aproximativ 20 de bărbaţi şi femei care speră să obţină învestitura democrată.

La rândul său, fostul senator democrat l-a atacat frontal pe fostul om de afaceri din New York, pe tema politicii sale economice, acuzându-l că i-a uitat pe cei mai defavrozaţi, care au contribuit la victoria sa surpriză în 2016, şi că este deconectat de o Americă în suferinţă.

”El joacă pe inflexibilul”, a spus el, evocând preţul războiului comercial pe care preşedintele american l-a declarat Beijingului. ”Dar este uşor să faci pe durul, atunci când alţii plătesc oalele sparte (…). Trump nu înţelege datele de bază (ale economiei)”.

”Cred că Trump reprezintă o ameninţare existenţială la adresa Americii”, a subliniat el în discursul pe care l-a susţinut, pe un ton oarecum egal.

De la lansarea campniei sale, Joe Biden încearcă să se poziţioneze deasupra mulţimii, drept singurul capabil să atragă votul gulerelor albastre în mai multe state-cheie în care Trum a obţinut victorii în 2016.

Însă bătrânul leu democrat, omniprezent în viaţa politică americană de aproape o jumătate de secol, trebuie să treacă mai întâi prin alegerile primare. Iar drumul se anunţă dificil, aşa cum a arătat recenta sa schimbare de poziţie cu privire la finanţarea federală şi avort, care l-a plasat în dificultate în faţa rivalilor săi mai tineri.

Un semn îngrijorător este faptul că avansul său în Iowa – primul stat care va vota în îndelungatul proces al alegerilor primare democrate – se reduce în favoarea adversarilor săi, potrivit unui sondaj Des Moines Register/Mediacom/CNN publicat în weekend.

În acest studiu, el este creditat cu 24% din intenţiile de vot ale alegătorilor din Iowa – la scară naţională este creditat cu 30% -, în timp ce în spatele său apar, în mod clar, trei candidaţi, cot la cot, şi anume Bernie Sanders, Elizabeth Warren şi Pete Buttigieg.

Iowa oscilează, de un sfert de secol, între democraţi şi republicani. Statul a fost câştigat de Trump în 2016, de Barack Obama în 2012 şi 2008, de George W. Bush în 2004 şi de Al Gore în 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *