Trump încasează o dublă lovitură judiciară dură din partea fostului avocat personal și a fostului șef de campanie

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a primit o dublă lovitură judiciară dură – fostul său avocat l-a implicat în mod personal în faţa unui judecător, iar fostul său şef de campanie a fost găsit vinovat la proces, relatează AFP.

Este vorba despre două jurisdicţii diferite în două cazuri distincte, însă aceeaşi umbră planează asupra tribunalelor din Alexandria şi New York – a miliardarului republican, al cărui mandat la Casa Albă este afectat de afaceri judiciare care implică mai mulţi apropiaţi şi ameninţă să-l atingă în mod direct.

La New Yor,k în faţa unui judecător federal din Manhattan, într-o sală de şedinţă înţesată, Michael Cohen, fostul său avocat personal, a pledat vinovat de opt capete de acuzare – de fraudă fiscală şi bancară şi încălcarea legislaţiei finanţării campaniei electorale.

Juristul, vizibil abătut, cu o voce uneori tremurătoare, a recunoscut că a plătit 130.000 şi 150.000 de dolari către două femei care au afirmat că au avut o relaţie cu Donald Trump – în schmbul tăcerii lor – şi că a făcut acest lucru ”la cererea candidatului”, cu obiectivul de a evita dezvăluiri ”care ar fi adus prejudicii candidatului”.

Această mărturisire este o adevărată bombă pentru cel care a obţinut, până la urmă, victoria în alegerile prezidenţiale din 2016, pentru că presupune că ar fi putut comite el însuşi un delict.

Aceste plăţi către actriţa porno Stormy Daniels şi către Karen McDougal, o fostă playmate a revistei Playboy, care afirmă că au avut o relaţie cu Donald Trump la mijlocul anilor 2000, erau cunoscute, însă locatarul Casei Albe a negat până acum orice acţiune contrară legii în aceste cazuri.

Lovitura este cu atât mai spectaculoasă cu cât vine de la un fost om loial preşedintelui – paznicul unei părţi a secretelor sale -, care a lucrat timp de peste zece ani pentru magnatul în domeniul imobiliar newyorkez. Supranumit „pit bull-ul” lui Donald Trump, cel care s-a declarat o vreme pregătit ”să încaseze un glonţ” pentru puternicul său client, a hotărât până la urmă să-l abandoneze.

La Washington, fostul șef al campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost găsit vinovat de jurați pentru opt din cele 18 capete de acuzare, inclusiv de fraudă fiscală și bancară. Procesul a fost inițiat în cadrul investigației procurorului special Robert Mueller în legătură cu presupuse legături între Rusia și membri ai echipei de campanie electorală a lui Donald Trump din 2016.

Totuși, lui Manafort nu i s-au adus acuzații legate nemijlocit de campanie. Manafort a fost acuzat că nu a plătit taxe pentru circa 60 de milioane de dolari primite pentru serviciile aduse fostului președinte pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici şi formațiunii sale Partidul Regiunilor, între 2010 şi 2014. Președintele Donald Trump consideră că nu este vizat de situația juridică a fostului său șef de campanie, Paul Manafort.

Paul Manafort, în vârstă de 69 de ani, a rămas tăcut la anunţarea verdictului. Lobbystul ”este dezamăgit” şi ”îşi evaluează toate opţiunile”, a declarat avocatul său Kevin Downing.

El riscă o pedeapsă maximă de 80 de ani de închisoare. Însă judecătorul, dacă dă curs directivelor federale, ”ar putea să opteze pentru o pedeapsă între şapte şi aproape nouă ani”, a declarat pentru AFP un fost procuror federal, Jacob Frenkel. Data pronunţării pedepsei rămâne de stabilit.

După două săptămâni de dezbateri foarte urmărite în Statele Unite, rezultatul procesului reprezintă o victorie – deşi incompletă – a procurorului special Robert Mueller şi slăbeşte totodată poziţia preşedintelui.

Ancheta rusă continuă, în pofida îndemnurilor neîncetate ale Casei Albe, care doreşte să o vadă încheiată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *