Trump insistă pe lângă Germania să renunțe la gazul rusesc și să opteze pentru cel lichefiat din SUA
Statele Unite insistă ca Germania să cumpere gaz natural lichefiat (GNL ) și să renunțe la gazele rusești, scrie presa germană.
În opinia ambasadorului SUA în Germania, Richard Grenell și a colegului său din cadrul Departamentului de Energie al SUA, Dan Brouillette, Germania poate deveni „mai sigură din punct de vedere energetic“, în același timp consolidând alianța transatlantică.
Dar, desigur, nu este vorba aici de securitatea energetică sau de întărirea alianței transatlantice; este pur și simplu un avertisment voalat dat Germaniei pentru ca aceasta să respingă gazul rusesc. Donald Trump crede că Germania este „captivă” surselor de energie rusești și dorește ca țara să se decupleze de la robinetele din Siberia, scrie publicația Handelsblatt.
Dar același cotidian notează că Germania nu va cumpăra gazul natural lichefiat din SUA pentru că este dezavantajos din punct de vedere economic pentru nemți și nu va asigura securitatea energetică a țării.
În primul rând, Berlinul nu are infrastructura pentru a primi combustibil din SUA, iar construirea unui terminal adecvat nu ar fi rentabilă.
Gazele naturale importate ajung prin conducte din Rusia, Norvegia și Olanda. Sub presiunea SUA, Berlinul are în vedere construirea unui terminal GNL pe coasta Mării Nordului, însă criticii au etichetat proiectul ca fiind un elefant alb. Investițiile private nu au reușit să se găsească o formă de sprijin guvernamental și nimeni nu crede că un terminal german va fi vreodată profitabil.
În al doilea rând, Germania intenționează să fie o țară fără emisii de carbon până în 2050. Toată lumea este de acord că acest lucru este extrem de ambițios și că gazul natural reprezintă o bună sursă intermediară pentru asta. Dar chiar și atunci, de ce ai investi într-o rețea de alimentare cu energie care ar putea fi inutilă în numai 30 de ani? Mai ales ca exista deja o alternativa mai ieftina.
În al treilea rând, GNL din SUA ar trebui să fie livrat prin intermediul unui flux constant de nave poluante care să străbată Atlanticul în anii următori, în ciuda existenței mai multor conducte relativ ieftine și mai puțin poluante.
Mai mult, Germania a subliniat că nu se bazează într-o măsură prea mare pe nici o sursă de gaz. Gazul natural a constituit 22,6% din mixul său energetic în 2016, în scădere cu 7% față de 2006. În 2015 (ultimele cifre disponibile), 35% din importurile de gaz provin din Rusia, 34% din Norvegia și 29% din Țările de Jos.
Asta înseamnă că Rusia asigură doar 6% din nevoile energetice ale Germaniei, ceea ce indică o lipsă totală de dependență de livrările rusești. În plus ,Berlinul nu-și asumă riscul de a-și șubrezi securitatea energetică înlocuiond Rusia cu Statele Unite, care aplică o politică numită „America în primul rând“ și participă activ la războaiele comerciale, concluzionează autorul articolul.